Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски IT специалисти откриха сериозни слабости в използвания в изборите софтуер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изследванията на информатиците от Дармщат и на така наречения "компютърен клуб "Хаос" бяха публикувани във вестник „Ди Цайт“. Те отправят сериозна критика към използвания в изборите софтуер, с който данните от гласуването се предават към статистическата служба. Всъщност изборите в Германия се правят напълно аналогово – гражданите попълват бюлетините ръчно и те после биват преброявани също ръчно. Компютри влизат в употреба едва при вписване на резултатите и пресмятане на крайния резултат.

Създателят на програмата, с който се извършва това пресмятане, отрече, че продуктът му е несигурен. Според него подобни обвинения могат само да предизвикат несигурност у избирателите и да станат повод за оспорвания на резултати. Крайните резултати обаче се пресмятат неколкократно и се използват различни начини за това, така че в тях не може да има съмнение, посочи той. Според опонентите му програмата не разполага със защита и лесно може да бъде подменена от хакери.

Предизборната кампания в Германия вече е в разгара си. До изборите на 24 септември остават малко повече от две седмици.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44