Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски социалисти отбелязаха 9-ти септември

9 септември бе отбелязан пред Пантеона в Морската градина на Бургас. Той беше отворен за посещение, който събра десетки социалисти. Те положиха цветя и венци, за да почетат паметта на загиналите.

"Моята съвест ме задължава да окажа памет и внимание на тези загинали хора. 9 септември за мен е дата, която символизира промяна на света."


"Който има такава потребност, почита тази дата."


"В тази сграда са написани имената на 216 антифашисти, които са загинали. Голяма част от тях са убити без съд и присъда. Голяма част от тях са безкористни, вярвали са в една идея. Дали са живота си за тази идея."


"Това е един вид символ на свободата. С помощта на братята освободители, на този ден България се е почувствала свободна."


"Ние сме от това поколение, което помни 9 септември и знам какво представлява. И затова го уважавам. Аз съм безпартиен комунист."


"Това е един период, който трябва да не го забравяме. Аз съм имал щастието да живея и в двата периода и трябва да кажа, че беше много по-истинско и много по-хубаво по време на социализма."


На събитието имаше и много млади хора, които държаха червени балони. Събралите се бяха поздравени от вокален ансамбъл "Фортисимо".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателно: 8 партии влизат в 51-вото НС

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува  резултати при обработени 100%  СИК протоколи в РИК към 17:00 часа днес. ГЕРБ-СДС - 642 931 гласа, или 26,388% подкрепа. Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" - 346 063 гласа, или 14,203% подкрепа. "Възраждане" - 325 468 гласа - 13,358% подкрепа. "ДПС - Ново начало" - 281 366 гласа..

публикувано на 28.10.24 в 18:49

В Ямболско: ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и БСП очакват да имат по 1 депутат

Резултатите от вота вчера не изненадаха ямболските избиратели. Победителите са същите като на изборите в началото на лятото, а процентите, с които печелят, също са приблизително еднакви. Почти същите са резултатите за първите три формации с изборите през юни. ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с  23,57%. Втората позиция е за партия "Възраждане" с..

публикувано на 28.10.24 в 16:29

Тодор Иванов, ИТН: Трудно ще се състави правителство

С толкова партии, които влизат в новия 51-и парламент, трудно би се съставило правителство, коментира Тодор Иванов от Има такъв народ. Той е трети в листата на партията за Бургаско. Той припомни, че ще дадат всичко възможно, за да има България редовно правителство: „Няма да преговаряме единствено с ДПС на Пеевски. Разговори с тях са..

публикувано на 28.10.24 в 15:22

Бургазлии след вота: Очакваме партиите да се разберат или отиваме на нови избори

Седмите предсрочни парламентарни избори приключиха. Резултатите са такива, каквито гласоподавателите са решили. При това само тези, които отидоха до Секционните избирателни комисии и упражниха правото си на глас. Една част от тях са разочаровани от постоянната повторяемост на вота в последните 3 години, а други са доволни от подкрепата и този път..

публикувано на 28.10.24 в 14:50

Какви избиратели отидоха до урните? Профили от екзитпол на "Галъп"

Данните от екзитпола дават интересна картина на типа избирател, който е отишъл вчера до урните. Това каза пред БНР  социологът Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан". Типът избирател на ПП-ДБ е доста по-младежки в сравнение с този на ГЕРБ-СДС . При вота за ГЕРБ се разделят почти поравно висшистите и хората със средно образование,..

публикувано на 28.10.24 в 14:17

Димитър Вълчев:Част от избирателите ни с по-радикални виждания се отляха към "Възраждане", "Величие" и "Меч"

Националните резултати от парламентарния вот показват, че "Продължаваме Промяната"  ще успее да върне във времето избирателите, които преди това се оттеглиха от формацията. Това заяви кандидат депутатът и  четвърти в листата за Бургас на ПП-ДБ Димитър Вълчев.  Можем да постигнем повече в бургаски регион, потенциалът трябва да бъде разгърнат,..

публикувано на 28.10.24 в 13:58

Кои кандидат-депутати от Бургас получиха най-много преференции?

9166 избиратели са дали преференциален глас за водача на листата на ГЕРБ СДС – настоящият кмет на Бургас Димитър Николов на изборите вчера. Това го прави отличник по преференции на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. Веднага след него се нарежда вторият в листата на коалицията – победител ГЕРБ СДС – Жечо Станков. 3079 души са..

публикувано на 28.10.24 в 13:30