Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж е отровил бебешки храни в супермаркети в Германия, изнудва за пари

| обновено на 28.09.17 в 18:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неидентифициран засега мъж е сложил отрова в бебешка храна в най-големите вериги за храна и бебешки стоки в Германия. Той настоява да получи 10 милиона евро, за да спре. Мъжът е пратил заплашително писмо до полицията и Централата за защита на потребителите в Баден-Вюртемберг. В него се казва, че под риск са всички големи супери в цяла Европа.

Писмото е получено още на 16 септември с твърдение, че отровата вече е в храната по складовете и в конкретен магазин във Фридрихсхафен. Отровени са поне 20 вида бебешки храни, твърди изнудвачът или изнудвачите. Полицията незабавно е иззела всички бурканчета с бебешка храна от магазина и действително в пет от тях е открила силна смъртоносна отрова, съобщи Уве Щюрмер от полицията в Констанц:

Става дума за изключително сериозен случай и безскрупулен престъпник, който планира смъртта на хора. Не можем да назовем конкретни марки, проявете разбиране към това. Работим под високо напрежение. Над 220 следователи са заети с него, без да броим всички анализатори, медици и надрегионални инспектори. При откритите отрови в бурканчетата става дума за отрова от групата на гликолите. Намерени са, както вече съобщихме, в магазини във Фридрихсхафен, но има следи и към Австрия, цяла южна Германия, а заплахата е към магазините в цяла Германия и цяла Европа, зяви Щюрмер.
Марките на храните не се споменават, за да не се насочва вниманието на хората към едни продукти, а да се пропускат други. Не знаем какви са следващите стъпки на престъпника, затова трябва повишено внимание към всички бебешки храни, обясни Петра Мок от Министерството за защита на потребителите на Баден-Вюртемберг. 
Призоваваме клиентите да внимават при покупката на бурканчета дали те са манипулирани. Нормално капачките трябва да са леко извити навътре заради вакуума и при отваряне да издават звук.
Полицията разпространи снимки и видео на заподозрян за изнудването мъж. Той е на около 50 години, слаб, нисък и носи очила. Властите призоваха всеки, който го разпознае, да се обади незабавно в полицията. 
Изнудвачът е дал срок да получи парите до тази събота. В противен случай изнудвачът е заявил, че ще бъде сложена отрова в детските храни в магазините на големите германски вериги в цялата страна и в Европа.
Полицията отказа да съобщи за кои вериги става дума, но вестник „Билд“ написа, че сред тях са „Лидъл“, „ДМ“, „Едека“, „Росман“, „Реве“, „Алди“.
Престъпникът не е уточнил кои марки смята да отрови. Според Щюрмер предупреждението не може да се ограничи само до бебешки храни.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44