Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отбеляза годишнината от обединението си с официално честване в Майнц

| обновено на 03.10.17 в 21:36
Франк-Валтер Щайнмайер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия отбелязва 27-ата годишнина от обединението си. Основното честване беше в град Майнц, а мотото на тазгодишния празник беше "Зедно сме Германия". Първата си реч като президент на този ден държа Франк-Валтер Щайнмайер.

В речта си президентът призова към ясни послания и решения за бежанците и интеграцията на чужденци в страната, за да се преодолее разделението в обществото по този въпрос. Ние дължим защита на преследваните политически, но трябва да говорим и за това как в бъдеще ще контролираме миграцията, кой може да влиза в страната и как, посочи той.

Родината, това е бъдещето, а не миналото. Родина е мястото, което тепърва строим като общество. Родина е мястото, което думичката „ние“ добива смисъл, място, което ни свързва въпреки стените и различните строеве. Това е мястото, от което демократите имат нужда.

Изборите в Германия показаха, че страната е разделена от нови, по-малко видими стени, каза още Щайнмайер. Той подчерта, че влизането в Бундестага на крайнодясната формация "Алтернатива за Германия" е извадило на показ разломи в германското общество и призова депутатите да работят заедно за предотвратяване връщането на национализма.
 

Канцлерът Ангела Меркел определи днешната дата като ден на радост. Тя посочи, че обединена Германия е отговорна за запазването на мира както в страната, така и по света:

Германия не носи само социална отговорност за своите граждани, но и за Европа и за подпбряване на ситуацията в света. Знаем, че не можем да останем встрани от това,което се случва в световен план и трябва да гарантираме, че глобализацията е изградена по хуманен начин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44