Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата ще пита защо не е спрян строежът до "Флора" - та

Снимка: СК ООД

Продължават делата, свързани с Подробния устройствен план (ПУП) на квартал 40 в бургаския комплекс „Лазур“, където се строи 17 – етажен блок. Паралелно с това – прокуратурата ще настоява и за спиране на строителните дейности.

Експертиза от вещо лице днес трябваше да даде отговори, свързани с изготвянето на ПУП в района. Съдебното дело бе образувано по протест на Окръжната прокуратура - Бургас против мотивирано предписание  от 19 юни 2014г. на заместник - кмета на Община Бургас, с което е допуснато изменение на ПУП за кв.40 в комплекса. Тя трябва да отговори на няколко въпроса. Част от тях са свързани с имотите, които са възстановени на бургаската фамилия Гугучкови, в последствие - продадени на частен инвеститор, който изгражда 17 – етажен блок. Доколкото можем да съдим от зададените допълнителни въпроси към вещото лице, едно нещо не стана ясно. Как имотите на Гугучкови са, жаргонно казано, преместени и намалени, така че да се обособи един парцел за строеж. От думите на вещото лице, стана ясно, че това е решено с цел да се опази обществения интерес, а общината - да реализира благоустройствени планове за оставащите нейни терени, свързани с изграждане на детска площадка, паркинг и други подобни. Дали има нещо подобно изградено, това е един от допълнителните въпроси, на които вещото лице ще трябва да отговаря в следващото заседание. Такива идеи бяха заложени в проекта на частния инвеститор СК ООД. Именно и техния адвокат настоя да бъде отговорено и на още един допълнителен въпрос – дали при изготвянето на вътрешноуличната мрежа в квартала не са засегнати и частни имоти.

Следващото дело бе насрочено за 5 декември

Любопитен аспект е, че за днешното заседание бе депозирана молба от още наследници на фамилията Гугучкови, които, очевидно, имат териториални претенции към имота, който е продаден на бургаската строителна фирма. Те, обаче, не бяха конституирани като страна, тъй като това няма отношение към настоящия процес.

Иначе, прокуратурата ще настоява и за спиране на строителните дейности по изграждането на 17 – етажния блок. Това става ясно след писмо, изпратено от държавното обвинение, на съседи на строежа.

Четири разрешителни за строеж са протестирани от държавното обвинение, още през миналата година, посочва в свое писмо прокурор Андрей Червеняков. Две от тях са в компетенциите на Община Бургас, а две – на строителната инспекция. Според Червеняков, ЗУТ е категоричен, че при наличието на протест и на образувано административно производство, изпълнението на тези заповеди, тоест – реалните строителни действия, трябва да спрат. Единият от проектите – за реконструкция на ВиК мрежата вече е завършен. Останалите, свързани със строежа на блока, не са спрени, което ставало ясно от писма на Общината и на РДНСК. Мотивите на институциите са, че конкретния текст от закона, се отнася само за разрешителни за строеж, които не са влезли в сила. БНР – Бургас изпрати до институциите и уточняващи въпроси в тази насока.

Ще ви напомним, че Бургаският административен съд обяви издадено строително разрешение за блока за нищожно. В своя позиция от 25 август, от фирмата – инвеститор, бяха категорични, че няма акт на административен орган, който да им указва да спрат със строителните дейности. Решението се обжалва и пред ВАС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илков: Към момента няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти. "Активни и..

публикувано на 02.10.24 в 13:31

Радев свиква извънредно заседание на КСНС заради конфликтите в Близкия изток

Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в петък в 10 часа, съобщиха от "Дондуков"2. От там уточниха, че темата на заседанието е "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток". Участниците в срещата ще обсъдят мерките, които трябва да бъдат предприети..

публикувано на 02.10.24 в 12:38

Жена ограби таксиметров шофьор в Бургас

55-годишна бургазлийка е откраднала 200 лева от чантата на таксиметров шофьор в Бургас, съобщават от полицията.  Кражбата е извършена на 24 септември около 06:40 часа.  Шофьорът е превозил жената от улица "Шар планина" към к-с "Изгрев". Бургазлийката е била на задната седалка в таксито, където е видяла чантата, съдържаща личните..

публикувано на 02.10.24 в 10:40

Започна удостоверяването на машините за гласуване

В 11:00 часа стартира процесът по удостоверяване на съответствието на машините за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври. Техническите устройства бяха приети в Министерството на електронното управление (МЕУ), след края на работния ден вчера от Централната избирателна комисия. Първа стъпка от работата на екипите на МЕУ е да..

публикувано на 01.10.24 в 13:35

Левон Манукян излиза от ареста срещу 50 000 лв.

Директорът на филхармонията в Разград Левон Манукян е освободен от ареста срещу парична гаранция от 50 000 лв. Това е станало с решение на прокуратурата, потвърди наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов. Директорът на разградския театър е в ареста, МК започва финансови проверки Диригентът е съдействал на разследването и е дал пълни показания,..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Двама румънци са задържани за контрабанда на 11 кг сребърни накити на Лесово

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ е наложена на двама румънските граждани,  обвинени в контрабандно пренасяне на над 11 килограма сребърни накити на   ГКПП „Лесово“, съобщават от Окръжната прокуратура в Ямбол. Стоковата контрабанда, която е била предназначена за търговски цели, е в големи размери. Престъплението е осъществено на 27..

публикувано на 01.10.24 в 10:10

27-годишна с четири деца е майката на изоставеното бебе в Айтос (ОБНОВЕНА)

Близо 50 бебета годишно имат същата съдба. За тях се грижат в отделението докато бъдат намерени приемни семейства. Чуйте повече в звуковия файл.

публикувано на 01.10.24 в 08:35