Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфганг Шойбле беше избран за председател на Бундестага

Волфганг Шойбле
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле беше избран за председател на Бундестага. Това стана по време на първото заседание на новия германски парламент днес - то се проведе точно един месец след парламентарните избори в Германия. Конституирането на 19-ия парламент на ФРГ преминава под наблюдението на медии и политици от цял свят, тъй като за първи път в историята на новата република в него участват и депутати на крайна популистка партия. 


Очаквано, първият ден не мина без вербални сблъсъци между представителите на крайната партия „Алтернатива за Германия“ и останалите им колеги в законодателното събрание. Популистите настояха първото заседание да се открие от друг, а не от предвидения в програмата депутат от Свободната демократическа партия Херман Ото Золмс. Той е на 76 години и с това - най-възрастният депутат в парламента, затова по Конституция откриването се прави от него. Предложението на „Алтернатива за Германия“ бе отхвърлено. 

Освен с необичайно остри за първия ден крамоли 19-ият Бундестаг влиза в историята и с факта, че е най-многобройният в историята на федералната република. В него ще заседават 709 депутати. В миналия Бундестаг броят им беше 631.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44