Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установени са сериозни нарушения по поддържането и състоянието на малките язовири в Разградска област

Снимка: БГНЕС

Сериозни нарушения по поддържането и състоянието на малките язовири в Разградска област са установени при първите повсеместни проверки на водоемите в региона. От 30 действащи язовира в областта до миналата година се проверяваха само потенциално опасните десет, които са в сравнително добро състояние.

На проверки пролет и есен вече подлежат всички водни обекти, съгласно актуалните разпоредби на Закона за водите.
Най-сериозни нарушения по поддържането на язовирните стени са установени за водоемите на територията на общините Кубрат и Исперих, съобщи председателят на комисията, извършила проверките Тодор Крушевски. Комисията е дала предписания за отстраняване на нередности по неизправни язовирни корони, въздушни и водни откоси, преливници и изпускатели, а заради неуплътнени язовирни стени е предписано да бъде източен до кота мъртъв обем язовирът в село Юпер и да се направи нов авариен преливник за язовир "Бисерци".

Най-проблемен в Разградска област е залелият пътища и ниви в Силистренско през 2014-та година язовир "Китанчево". Дъното на язовира е възстановено като земеделска земя преди години, но за да не бъде източен, недоволни бетонирали изпускателя: 
На този язовир стената му е общинска собственост. Представлява и път. Тука е най-сериозно положението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44