Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец ВАС се произнася за кариерата край Винарско

Снимка: БГНЕС

Интересен развой има делото за създаването на кариера в близост до селата Винарско и Вратица, което се гледа вчера във Върховния административен съд. Ще ви припомня, че концесионерът дружеството „ Хидроминерал“ обжалва решение на Бургаския административен съд , което отмени положителната оценка на местната екоинспекция, а това на практика блокира концесията.

Оказва се , че под находището „Каята“ , което е отдадено на концесия минават важни комуникации на нефтената компания“Лукойл“, както и преносен газопровод и други съоръжения към него на „Булгартрансгаз“, това се казва в писмо на нефтената компания , което е приложено като доказателство по делото, разказа кметът на село Винарско Стайко Манев:
"Всъщност Лукойл, след като са видели втория протестен митинг в селото така всъщност са разбрали, че ще има кариера.Те правят запитване към фирмата да дадат ясно становище какво ще се случи, какво смятат да правят, на което до ден-днешен нямат отговор. Казаха ни, че не може да има наблизо такава кариера, защото по тази тръба върви много гориво и е много опасно. Ако от взривовете в кариерата избухне тръбата, на 100 - 150 метра няма да остане нито тревичка, нито човек или животно! 

Освен магистрален тръбопровод там минават и кабели. Казахме по време на делото, че втори и трети охранителен пояс по някакви специални причини още не са регистрирани, въпреки че ВИК - Бургас иска това да бъде направено от три години. Басейнова  дирекция- Варна отказва да ги регистрира, незнайно защо. В Бургас забраних добива на инертни материали, нашата цел е да се отмени концесията."

 Преди съдебното заседание вчера близо 40 жители на двете села с плакати и скандирания припомниха, че са против съществуването на каменна кариера в близост до домовете им, защото се притесняват, че ще бъда замърсена питейната им вода. 

Решението на Върховният административен съд по делото се очаква в срок от един месец.
чуйте в звуковия файл интервюто на Стефка Бакърджиева







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава ремонтът на пътя през Дюлинския проход

Продължава основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход, информират от АПИ. В момента се извършват изкопни дейности, оформя се земното легло, полага се геотекстил и се извършват дренажите, нужни за изграждане на отводняването. Полага се трошен камък, необходим за новата конструкция на пътя. Работи се по оформянето на скатовете и..

публикувано на 18.09.24 в 17:02

Акция по пътна безопасност се проведе и в Сливен

По повод инициативата „Ден без загинали на пътя“ КАТ-Сливен днес извършва 24-часов контрол на пътя. Целта на този тип контрол е да се популяризира идеята за нула загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. В усилията за подобряване на безопасността по пътищата се включиха Български червен кръст и Регионалната здравна инспекция. Акцията..

публикувано на 18.09.24 в 16:58

Бургас отбеляза Европейския ден без загинали на пътя с открит урок

Днес отбелязваме Европейския ден без загинали на пътя. Целта е поне за ден шофьорите да са отговорни и концентрирани зад волана.  В двора на Музикалното училище в Бургас се проведе открит урок по безопасност на пътя. Инициативата е на бургаската полиция, Община Бургас, БЧК и РИОСВ.  Малчуганите от първи до четвърти клас имаха възможността да..

публикувано на 18.09.24 в 16:49

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 15:55

В Бургас ще има Център за специализирана грижа за лица с увреждания и техните семейства

Община Бургас ще кандидатства за изпълнение на инвестиция „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа, и специализирани социални услуги за лица с увреждания“. Крайният срок за подаване на това предложение е 31 октомври, става ясно от докладната записка, разгледана в постоянната комисия по..

публикувано на 18.09.24 в 15:29

До седмица избират фирмата, която ще строи обхода на "Меден Рудник"

До седмица ще бъде избрана фирмата за изграждането на обхода на най-големия комплекс на Бургас "Меден Рудник". Очаква се разрешителното за строеж, обяви кметът Димитър Николов.  Търси се строител на южния обход на жк „Меден рудник“ "Почти 95% от трасето се намира в заблатени участъци, в тежък район за строителство. Не бих казал, че има..

публикувано на 18.09.24 в 13:40
снимката е илюстративна

Бургас изгражда професионален полигон за млади шофьори

Бургас ще изгради професионален полигон за пътна  безопасност. Заявката направи кметът Димитър Николов в днешния Ден без загинали на пътя. Съоръжението ще се намира в землището на кв. „Черно море“ на изхода на Бургас в посока Каблешково. Нужни ли са полигоните при обучението на новите шофьори? „Този комплекс ще има задачата да обучава, да..

публикувано на 18.09.24 в 12:47