Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последната възможност за решаване на политическата криза в Германия е в ръцете на Шулц

Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическата криза в Германия продължава, а последната възможност тя да бъде приключена най-скоро е в ръцете на социалдемократическата партия. Днес нейният лидер Мартин Шулц се среща с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, за да обсъдят евентуални възможни изходи от кризата.

Първоначално социалдемократите категорично отказваха всякакви разговори за ново участие в голяма коалиция с християндемократите на Ангела Меркел. На парламентарните избори те спечелиха едва 20% от гласовете – историческа загуба, от която партията предпочита да се съвземе, като остане в опозиция.

Провалът на коалиция "Ямайка" със зелените и либералите обаче постави социалдемократите в нова ситуация. Ако откажат опит да се разберат с християндемократите, вината за политическата криза ще е тяхна. Затова и гласовете сред членовете за това Мартин Шулц да оттегли отказа си и да влезе в преговори, се увеличиха. Президентът Щайнмайер също призова към поемане на отговорност.

Днес в медиите се заговори за съвършено нов вариант, който ще бъде обсъден – правителство на малцинството на Ангела Меркел, но с подкрепата на социалдемократите. Гласовете на християндемократи и социалдемократи в парламента са достатъчни за прокарване на решения и големи проекти.

След срещата си с Мартин Шулц президентът Щайнмайер ще разговаря и с представители на двете парламентарно представени партии, които не са канени за преговори – популистката "Алтернатива за Германия" и левицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44