Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговори за ново правителство в Германия ще започнат най-рано през януари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговори за ново правителство в Германия ще започнат най-рано през януари, но ръководствата на двете най-големи партии в страната – християндемократи и социалдемократи, са отворени към съставяне на голяма коалиция за трети пореден път. Днес президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще обсъди политическата ситуация с шефовете на някои парламентарни фракции.

Ръководствата на християндемократическата и на социалдемократическата партия ще обсъждат днес в централите си дали и как да се състави поредна голяма коалиция. В четвъртък при президента Щайнмайер ще се срещнат за първи разговор Ангела Меркел от ХДС, Хорст Зеехофер от баварския ХСС и Мартин Шулц от ГСДП. След тази среща ще има по-голяма яснота за условията, при които е възможно да се състави коалиционен кабинет между тях.

Другата седмица социалдемократите имат партиен конгрес, на който ще подложат на гласуване идеята за участие в ново правителство. Партийната база също ще бъде питана. Социалдемократите имат нужда от време за такова решение и ние трябва да им го дадем. По-важно е то да е категорично и изчистено, за да може после да се върви бързо напред, коментира министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер. Според него най-рано същински преговори ще има през януари. Според някои прогнози те ще приключат достатъчно бързо, за да се състави и кабинет до края на първия месец на 2018 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44