Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел бе подложена на натиск да уволни свой министър заради скандално гласуване в Европейския съвет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на земеделието Кристиан Шмит, който е от баварския Християнсоциален съюз, гласува за удължаване на разрешението за използване на спорния хербицид глифозат, въпреки че е трябвало да се въздържи.

Позицията на Германия в този спор бе постигната след споразумение във все още управляващата коалиция – тъй като ХДС/ХСС са за използването на този вид тор, докато социалдемократите са против, правителството се разбра в Европейския съвет Германия да гласува с въздържала се. Кристиан Шмит обаче не се  е подчинил на указанията и е действал на своя глава.

Социалдемократите поискаха той да бъде уволнен. Канцлерът Ангела Меркел направи специално изявление, в което порица Шмит и заяви, че не бива да се повтаря подобно поведение. Други последствия за него няма да има.

Според германските медии Шмит всъщност не  е действал на своя глава, а идеята той да подкрепи използването на глифозат от името на Германия при гласуване в Брюксел, е била подготвена в земеделското министерство още през лятото. Подобен ход точно преди началото на преговори за съставяне на нова коалиция между социалдемократи и християндемократи е изключително глупав, коментира министърът на околната среда Барбара Хендрикс. Шмид поискал лично да й се извини и тя приема извиненията му, но очаква от Меркел уволнение. Това би било знак, че можем да си имаме доверие в бъдеще, посочи Хендрикс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44