Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел, Зеехофер и Шулц ще обсъждат дали да продължат опитите за съставяне на коалиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще има ли в Германия нова коалиция – този въпрос все още не е изяснен. Днес за първи разговор при президента на страната Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещнат лидерите на консерваторите и социалдемократите Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц.

Разговорът започва в 20 часа германско време. На него няма да бъдат обсъждани политически теми, а само въпросът дали изобщо има смисъл тримата лидери да продължат опитите и да започнат сондажи за преговори. Максималната цел, която президентът Щайнмайер си е поставил, е да се инициира следващ разговор, вече без неговото посредничество. 
Всичко зависи от социалдемократите, тъй като те вече категорично отказаха да участват в нова голяма коалиция. Дали ще преосмислят решението си зависи и от мнението на всички членове в партията, които специално ще бъдат питани дали да има голяма коалиция с тяхно участие още веднъж. 
Лидерът на ГСДП Мартин Шулц е забранил на колегите си от партията да коментират днешния разговор, докато той не бъде обсъден в президиума на партията утре. Младежкото крило на социалдемократическата партия обаче се обяви категорично против участие в коалиция и настоява Мартин Шулц да откаже преговори още тази вечер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44