Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" е съпроводен с остри сблъсъци между протестиращи и полиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската крайнодясна популистката партия „Алтернатива за Германия“ избира днес нови лидери на конгрес в Хановер. Конгресът е съпроводен с остри сблъсъци между протестиращи срещу крайнодесните в Германия и полиция.

Десетки души бяха арестувани, а неколцина ранени, след като полицията в германския град Хановер разпръсна с водни оръдия протест срещу провеждащия се в града конгрес на крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“.

Конгресът трябваше да започне в 10 часа тази сутрин, но се отложи с час заради безредиците. На него 516 делегати трябва да изберат ново ръководство. За да проправи път на делегатите, полицията прибягна и до сила. Включи водни оръдия, разпръсна най-упоритите с палки и лютив спрей. Демонстрантите пък замеряха полицаите с камъни. Има арестувани, както и ранени. Пострадали са и полицаи, и демонстранти. Полицията не съобщава колко точно.

Делегатите трябва да изберат ново дуо начело на партията. Един от сигурните кандидати е досегашният лидер Йорг Мойтен. Първоначално се смяташе, че за другото челно място ще се кандидатира Александер Гауланд. Бившият християндемократ е един от най-опитните и уважавани политици в партията. Той обаче се отказа да се състезава за председателското място. С най-големи шансове да заеме вакантното място е Георг Пацдерски – един от умерените членове на популистката партия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44