Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидери на ПЕС са в Берлин за участие в международен форум, посветен на конгреса на германските социалдемократи

Снимка: БТА

Председателят на Европейската социалистическа партия Сергей Станишев пристигна днес в Берлин, за да участва в международен форуми, посветен на конгреса на германските социалдемократи, който започва утре. На него социалдемократите трябва да решат дали да участват в бъдещото управление на Германия в коалиция с консерваторите.

Тази седмица социалдемократите в Германия ще решат дали да участват в голяма коалиция с християндемократите, или ще предпочетат да останат в опозиция. Решението ще се вземе на конгреса, който партията провежда от четвъртък до събота. Ден преди началото му в Берлин пристигнаха лидери от Партията на европейските социалисти, начело с председателя ѝ Сергей Станишев. Те ще се срещнат на специален форум с германските си колеги в знак на подкрепа.

Поводът за събирането е именно конгресът на германската ГСДП, на която ще бъде избран и нов лидер. Засега има само една кандидатура – тази на досегашния председател Мартин Шулц. Станишев ще говори пред съпартийците си за нуждата от прогресивна политика в цяла Европа. Още на конгреса в Лисабон преди дни той заяви: Искаме Европа да остане обединена – без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства. Той обяви и целите на европейските социалдемократи – да се преборят за нова реформа на еврозоната, да се противопоставят на бюджетните ограничения, предлагани от десните в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС, и да се въведе данък върху финансовите транзакции.

Междувременно Европейската комисия обяви, че повече няма да изчаква Германия да състави кабинет и още днес ще представи плановете си за реформа в еврозоната. Не можем да спрем работа, защото в една страна-членка не могат да съставят правителство, коментира зам.-шефът на Еврокомисията Валдис Добровскис.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44