Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Иванов: Цялата истина за комунизма стои в архивите и трябва да бъде изложена в учебниците

Снимка: интернет

Комунизмът трябва да се изучава в учебниците по история. Този процес дори е закъснял. Това каза Тошко Иванов от СДС – Бургас.

В България вече две поколения пропуснаха да бъдат информирани за истината за комунистическия терор и комунистическият режим в България. По това, което чета по медиите, виждам, че няма да бъде пълно отразяването на цялата истина в учебниците. Но все пак е малка и добра стъпка за това. Много ще се радвам пълното изучаване на този режим, да бъде застъпено в учебниците, защото забелязвам, че нациите, които са минали през фашизъм, като Италия, през Националсоциализъм, като Германия, са много по-успешни, точно поради факта, че осъзвават своето минало и се стараят да не го повтарят“, смята Тошко Иванов.

Според него, цялата истина стои в българските архиви и трябва съвсем безпристрастно всички тези факти да бъдат изложение в учебниците, за да знаят истината за този режим. 


Подробностите в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Снимката е илюстративна

Комунизъм и приватизация в новите учебници за 10 клас

Вече са утвърдени новите учебни програми за 10 клас от Министерството на образованието. Освен увеличението на учебните часове по история, учебната програма предвижда цялостен курс по национална история - от древността до наши дни. Предвижда се..

публикувано на 18.01.18 в 08:38

Атанас Зафиров, БСП: Без пропаганда в новите учебници по история

Трябва да отсъства пропагандният характер на отразяването на периода 1945 – 1989 г. в новите учебници по история за 10 клас. Това коментира пред БНР – Бургас политикът от БСП и историк по образование Атанас Зафиров. Министерството на образованието и..

публикувано на 18.01.18 в 14:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.  Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ: "Независимо от това на кого бъде..

публикувано на 04.07.24 в 16:25

Общинските съвети на ДПС в Бургаско с отворено писмо до Ахмед Доган

Общинските съвети на ДПС в 13-те бургаски общини са изпратили отворено писмо до Ахмед Доган. В него те призовават почетния лидер на партията да обясни събитията от последните дни. Декларацията е публикувана преди ден на страницата във Фейсбук "Аз..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Пеевски: Ще върнем втория мандат веднага, ДПС ще бъде монолитно

ДПС ще върне веднага втория мандат за съставяне на правителство. Това заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Той добави, че страната върви към нови избори. "Вторият мандат, виждате, че няма подкрепа да се случи, те ясно го заявиха -..

обновено на 04.07.24 в 14:46

Борисов отказва преговори за втори и трети мандат: Отиваме на избори!

"Правителство на ГЕРБ ще има, когато аз съм премиер. На шега го казвам, само за вас. Днес нали се шегуваме след вчерашния тъжен ден", обяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добави още: "Вчера стана ясно, че отиваме на..

публикувано на 04.07.24 в 10:05
Служебният министър-председател Димитър Главчев и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в пленарната зала на Народното събрание.

НС изслушва премиера Главчев за срещата на НАТО, която президентът отказа да ръководи

Народното събрание ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев и министъра на отбраната Атанас Запрянов за подготовката за предстоящата среща на върха в НАТО във Вашингтон, която президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев отказа да ръководи ...

публикувано на 04.07.24 в 07:27

Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98  депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. От парламентарната група на ДПС..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков. Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от..

обновено на 03.07.24 в 15:57