Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалдемократите казаха "да" на голяма коалиция в Германия

83 гласа е разликата между привърженици и противници; преговорите между консерватори и социалдемократите започват в понеделник

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На извънреден конгрес на германската социалдемократическа партия в Бон днес делегатите гласуваха с „да“ за започване на преговори за голяма коалиция. До последно никой не можеше да прогнозира какъв ще е изходът от гласуването. Противниците на влизане отново в едно правителство с консерваторите и канцлер Ангела Меркел са почти толкова, колкото и привържениците. Гласуването го показа – от общо 642 делегата 362 гласуваха с „да“, а 279 с “не“. Само един делегат се въздържа.

Ще бъде престъпна небрежност, ако не грабнем шанса този път да постигнем повече от целите на партията, като не влезем в правителство, заяви Мартин Шулц днес. Той съобщи на делегатите, че предната вечер му се  е обадил президентът на Франция Еманюел Макрон. От нас зависи дали има бъдеще Европа, подчерта лидерът на ГСПД.

Гласуването с „да“ обаче не е последната бариера пред евентуална нова голяма коалиция. След приключване на преговорите, коалиционният договор ще бъде гласуван отново – този път от членската маса на ГСПД. Едва с нейно одобрение, ще има и правителство




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44