Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия ще се опитат да приключат преговорите за съставяне на правителство до 4 февруари

| обновено на 27.01.18 в 01:55
Канцлерът Ангела Меркел, лидерът на ХСС Хорст Зеехофер (вдясно) и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц след края на предварителните преговори за коалиция в петък.
Снимка: БТА

Партиите, които се опитват да сформиране следващото германско правителство, ще се опитат да приключат преговорите до 4 февруари. Това предаде Ройтерс, като цитира Михаел Гросе-Брьомер - член на парламентарната група на консерваторите в парламента, който уточни, че партиите ще си оставят в резерв и няколко дни след тази дата, ако дотогава не постигнат коалиционно споразумение.

Четири месеца след парламентарните избори в Германия в петък започна поредният опит за съставяне на правителство. Лидерите на консерваторите Ангела Меркел и Хорст Зеехофер, и на социалдемократите Мартин Шулц ще се срещнат за първи разговор за формиране на голяма коалиция.


Общо 15 представители на трите партии – ХДС, ХСС и ГСПД, ще участват в преговорите. Преди началото на преговорите канцлерът Ангела Меркел обяви, че хората очакват вече да се състави работещо правителство и не бива да се губи време. Мартин Шулц пък  подчерта, че Европа също очаква Германия да излезе от правителствената криза и да поеме ролята си в ЕС.

Трите партии вече имат предварителен договор, в който повечето от програмните точки на едно евентуално общо правителство бяха уточнени. Социалдемократите настояват да се разгледат още три пункта – приема на семействата на бежанци, реформа в здравното застраховане и прекратяване на практиката все повече хора да се наемат на срочни трудови договори. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44