Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баварски министър против приемането на България в Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Баварският министр на вътрешните работи Йоахим Херман категорично се обяви против приемането на България в Шенген. Той посочи, че това е позицията на партията му – Християнсоциалния съюз, която е традиционен коалиционен партньор на християндемократите.

В дългосрочен план членството на България и Румъния в Шенген е не само желателно, но и задължително. Ние искаме всички страни-членки на ЕС да се интегрират в структурите му. Но в този момент приемането на България е изключено, тъй като е още рано за това. Разширяването на Шенген не може да става за сметка на сигурността на германските граждани, посочи Херман в интервю за вестник „Ди Велт”.

Все още е опасно да приемем България заради високото ниво на корупция и големите й проблеми с организираната престъпност, смята министърът.

Тези проблеми поставят под въпрос сигурността на границите. Няма как да обосновем пред гражданите си, че връщаме границата с Австрия, за да се борим с бежанската криза, а в същото време махаме границите с България и Румъния. Още повече, че България е и външна граница на ЕС, заявява Херман.

Българският премиер Бойко Борисов нееднократно повдигна въпроса за скорошно членство на България в Шенген и беше подкрепен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е съгласна с Юнкер, но не се ангажира с дата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44