Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундестагът гласува удължаване до края на юли на забраната за прием на семействата на бежанци с хуманитарен статут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският Бундестаг гласува удължаване до края на юли на забраната за прием на семействата на бежанци с хуманитарен статут. Първоначално забраната важеше до края на март. 

Бежанци с такъв статут ще могат да се съберат с близките си едва от 1-ви август тази година, но приемът на роднини не може да надвишава хиляда души месечно, реши Бундестагът. За близки роднини се смятат само съпруг и съпруга, ако бракът е сключен извън Германия, както и малолетните деца на бежанците, а при непълнолетни бежанци, а при непълнолетни бежанци – техните родители, братя и сестри. 

Според изчисленията на правозащитници на това условие в момента отговарят не повече от 70 до 90 хиляди души.

Опозицията критикува остро решението на Бундестага, която беше прокарано с гласовете на консерваторите от Християндемократическия съюз и на социалдемократите. Според левицата то нарушава основни човешки права. Либералите пък обвиниха социалдемократите, че са предали основни свои идеали и са оставили християндемократите да им се наложат. Популистката "Алтернатива за Германия" настоява събирането на семейства да това извън територията на Германия, например в защитени зони в Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44