Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия обмисля мерки за чист въздух с безплатен градски транспорт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство обмисля да въведе безплатен градски транспорт, за да отговори на изискванията на Еврокомисията за спешни мерки за изчистване на въздуха в големите градове. Ако страната не направи нещо за намаляване на вредните емисии, ще последват сериозни глоби.

В писмо до еврокомисаря по околната среда Кармену Вела германският министър на околната среда Барбара Хендрикс, министърът на транспорта Кристиан Шмид и държавният секретар Петер Алтмайер са обявили, че Германия ще тества безплатен градски транспорт първоначално в пет града - Есен, Бон, Херенберг, Ройтлинген и Манхайм. С тази мярка ще се намали значително броят на автомобилите в градовете. Правителството ще окуражава градовете да въвеждат и забрани за автомобили, като те ще важат само за определени улици. Ще се наложат ограничения и подобрения и при колите, осигуряващи транспорт на магазини и фирми - например, ще се стимулират данъчно всички предприятия, които сменят автопарка си с нови коли с ниски вредни емисии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44