Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд в Германия постанови:

Градските управи в Германия ще могат да забраняват дизеловите автомобили

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дизеловите автомобили в Германия ще бъдат забранявани в градове с високо замърсяване на въздуха, ако управата на населеното място реши това, постанови германският Федерален административен съд в Лайпциг.

С решението се разрешава на управите на градовете в страната да прибягват до тази мярка. Управите са задължени да приемат спешни мерки за намаляване на високите стойности на вредни газове, тъй като има европейски закон за нормите, а той е с предимство пред местните закони. Затова е вероятно повечето големи градове да наложат забраната. Очаква се Берлин да е един от първите. Тъй като Мюнхен е с най-високо замърсяване, най-вероятно и там собствениците на дизелови автомобили ще се сблъскат с подобна забрана.

Съдът в Лайпциг трябваше да се произнесе по дело, заведено от управите на Дюселдорф и Щутгарт срещу постановление на техните административни съдилища, което ги задължаваше да спрат дизеловите коли от движение. С решението си съдът в Лайпциг потвърждава присъдата на колегите си в Дюселдорф и Щутгарт, като думата му има тежест във федерален мащаб. Тя означава, че всеки град е свободен да въвежда такива строги мерки, без да се налага да се приема общ закон на федерално ниво.

Юристите смятат, че най-ефективна и бърза мярка за намаляване на замърсяването на въздуха е именно спирането на дизеловите автомобили.

Забраната обаче си остава автономно решение на всеки град и може да се прилага по тяхно усмотрение. Тя може да важи само за определено време от деня или пък за отделни дни, за отделни участъци в града, като може и да се отменя, ако замърсяването падне до постановените от ЕС норми.

В Германия има милиони дизелови автомобили. Очаква се техните собственици да понесат големи загуби заради обезценяването на колите им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44