Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи представиха шестимата си министри

БНР Новини
Бъдещия лидер на ГСДП Андреа Налес (втората от ляво) представя в Берлин кандидатите за министри на партията (останалите от ляво на дясно) - Хубертус Хайл, Хайко Маас, Олаф Шолц, Катарина Барли, Франциска Гифай и Свеня Шулце.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските социалдемократи представиха своите шестима министри, които ще управляват в голямата коалиция с християндемократите на Ангела Меркел и баварския християнсоциален съюз. Нито един от министрите в предишното правителство не запазва поста си.

В следващото правителство на Германия ще има много нови лица. Социалдемократите, също като консерваторите, залагат на някои нови за голямата политика кадри, както и на познати вече личности.

Досегашният министър на външните работи на Германия Зигмар Габриел няма да остане на този пост. Вместо него новият външен министър в Берлин ще е досегашният министър на правосъдието Хайко Маас. Като съдебен министър Маас се прочу извън Германия най-вече с проектозакона си за глоби при реч на омразата във фейсбук.

Както беше обявено още след преговорите, финансов министър и вицеканцлер ще е досегашният кмет на Хамбург Олаф Шолц.

Министерството на семейните работи, младежта и жените ще бъде поето от 39-годишната берлинчанка Франциска Гифай. Тя е единствената източногерманка от министрите на ГСДП. Другата жена сред тях е Катарина Барлей, която поема министерството на правосъдието. Начело на министерството на труда и социалните грижи застава бившият генерален секретар на партията Хубертурс Хайл. Околната среда поема също ново лице за голямата политика - Свеня Шулце.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44