Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата наредба за преместваемите обекти няма да реши проблемите*

Последните промени са внесени от Димитринка Буланова (на снимката)

Неясноти и противоречие има в новата наредба за преместваемите обекти за търговия в Бургас. Според търговци и съветници, предложеният от Димитринка Буланова документ, няма да реши проблемите, а ще ги задълбочи.

Предложените промени от Буланова не решават по никакъв начин проблема, смятат търговците. Продължава да няма правила как да се разпределят обектите, ако има повече от един желаещ, добави общинския съветник Евгений Мосинов и подчерта, че не трябва директорите на местни дирекции да подписват разрешенията за обекти, тъй като се създава един вид местен феодализъм.

„Ние нямаме никакъв ред да отдаваме свободните места, да ги обсъждаме, да ги даваме по някакви правила и критерии. Нямаме“

Няма заложени никакви критерии как да се прецени кой да получи обект, ако са повече кандидатите, посочи като пример неговият колега Димитър Георгиев:

„Аз и господин Бачийски кандидатстваме за едно място. Аз съм с раирана риза – той с бяла. Айде сега гласувайте кой от двамата ще вземе“

Според Мосинов има и допуснато противоречие – в предложението на Буланова са сбъркани понятията „предходна година“ и „текуща година“, тъй като това са различни години. Не е указано и от кога трябва да започне работа новата комисия за преместваемите обекти.

И още едно двусмислие, според Николай Димитров, председател на Асоциацията в защита на дребния и средния бизнес.

„Разрешителните се дават до 31 декември на същата година, а заявленията се приемат преди тази дата. Е как позицията е свободна, след като не ти е изтекло разрешителното? Респективно – договорът с общината. Как така я третираме за свободна?“

Правната комисия не прие предложената наредба, но тя ще влезе на обсъждане в края на месеца, на заседание на общинския съвет.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.

*Заглавието на статията е взаимствано от мненията на търговци, не изразява авторска позиция на медията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва основен ремонт на стария път между Царево и Лозенец

Аварийно-възстановителните работи по стария път, свързващ град Царево и Лозенец стартират от днес, съобщават от пресцентъра на морската община.  Пътят  преминава край с.о Арапя и с.о Оазис. Ремонтът налага временна организация на движението, реверсивно движение в някои отсечки и поетапни затваряния на пътя за движение в участъка между..

публикувано на 10.09.24 в 09:23

Как се справят хората във Воден два месеца след огнения ад и малко преди изборите

През това лято боляровското село Воден доби печална известност. На 17 юли огнената стихия за минути помете къщи, стопанства и градини. Тежката участ на жителите предизвика вълна от съчувствие, а представителите на властта, депутати и политически лидери дойдоха лично да засвидетелстват своята съпричастност и да обещаят помощ. Два месеца по-късно, на..

публикувано на 10.09.24 в 09:12

Академия за млади предприемачи в земеделието ще се проведе в Бургас

Второто издание на Академията по предприемачество в земеделието ще се проведе от днес до 13 септември във филиала на СУ "Свети Климент Охридски", разположен в Международния конгресен център.  Сред целите са развитие на младежкото предприемачество и на новосъздадени или млади компании в сектор селско стопанство (храни, напитки, козметика,..

публикувано на 10.09.24 в 08:38

Без ток в няколко села в Бургаско

От 9 до 16:30 часа без електрозахранване ще бъдат селата Трояново и Винарско в община Камено. Без ток ще бъдат хората в несебърските села Паницово и Козница от 9 до 17 часа.  Електрозахранване няма да има от 9 до 16 часа в поморийските села Габерово и Дъбник. 

публикувано на 10.09.24 в 07:10

Затварят за месец част от бургаската улица „Любен Каравелов"

Ззатваря се за движение на превозни средства част от бургаската ул. „Любен Каравелов. Това се налага в ъв връзка с ремонтно-възстановителните дейности на битово-фекалната канализация От 10:00 часа на 10.09.2024 г. – вторник, до 10.11.2024 г. автомобилите няма да могат да преминават в участъкът от бул. „Мария Луиза“ до ул. „Дебелт“.  Там се..

обновено на 10.09.24 в 06:51

Удължават бедственото положение в 20 населени места в Стралджа

Заради безводието до 4 октомври е удължен срокът на бедственото положение в 20 от общо 22 населени места в община Стралджа. Извънредната ситуация продължава от средата на юли. За втори път от общинската администрация в Стралджа поискаха от областния управител Николай Костадинов да удължи срока на бедственото положение, тъй като проблемите -..

публикувано на 09.09.24 в 15:43

"Булевард Демокрация" на 9 септември:

Първи сутрешен хлад усетихме днес в Бургас, с температури на въздуха около 16-17 градуса, което ни напомня, че лятото няма е вечно при нас, за разлика от целогодишната гледка на необятното Черно море и крайбрежието. Горещо е в политически аспект – няколко ДПС-та, подобна, но не съвсем е ситуацията в БСП, след като изключените от партията..

публикувано на 09.09.24 в 14:49