Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23% от младите българи с висока квалификация и образование са готови да напуснат страната

Снимка: campus.egov.bg

23% от младите българи с висока квалификация и образование са готови да напуснат страната и да се преместят в друга членка на ЕС за по-добра работа. В същото време само 12 на сто биха направили това в рамките на самата страна. Това става ясно от проучване на Евростат за мобилността на младите в рамките на ЕС.

В това проучване се вижда, че младите безработни в Европа не са готови да се местят за нова работа, с изключение на някои страни, сред които е и България. Най-немобилни са младите италианци. Но холандците и датчаните също не са готови да напуснат родното си място за друга работа. Обяснението според Евростат е, че преместването в регион с повече работни места означава и повишаване на разходите за живот – обикновено на новото място не само заплатите са по-големи, но и наемите и цените на транспорта. Това играе най-малко роля при миграцията на млади българи, за които по-високият доход оправдава и по-високите разходи. Според Евростат разходите за един работник в индустрията в България са само една десета от тези в Германия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44