Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взривиха изоставена раница като част от антитерористично учение в ОУ"Г.Бенковски"

За броени секунди всички ученици от бургаското учебно заведение "Георги Бенковски" трябваше да бъдат евакуирани в двора на училището. Причината е провеждащото се там антитерористично учение. 
По сценарий за получен сигнал за открито самоделно взривно устройство в ученическа раница на първия етаж в сградата, абсолютно всички и персонал и ученици трябваше да използват 3 от общо -4-те изхода в основното училище, информира  директорът Петър Георгиев:
"Принципите за безопасност трябва да са спазени. Трябва да се евакуира училището в рамките на 3 до 4 минути. Едносменен е учебния поцес. Всяка година имаме евакуация. Тази година за първи път е антитерористично учение. През другите години е било обучението за бедствия, аварии, земетресения и пожари. Много бързо стана евакуирането в момента. Проверени са и санитарните помещения и възли. Последен излизам..."

 




Беше заграден с ленти и централният вход на учебното заведение, коментира за случващото се  Георги Илиев, началник на Пето Районно управление в Бургас:
"В момента както виждате се прави евакуация по учебна тревога. Поставена е раница с взривно устройство. Подадено е съобщение към тел.112. В момента пристигат и екипите на МВР - пожарна, полиция  и спешна помощ очакваме. От общината екипът, който действа при кризи и ще се разиграе обезвреждане на взривното устройство. Учениците излязоха навън изключително бързо."




А веднага след тях на място пристигна и екип на специализираният отряд за борба с тероризма. Раницата беше взривена от безопасно разстояние, но можеше да се наблюдава от всички учениците, зад заграждението:
"Беше малко страшно, защото се чу силно"
"Това беше много интересно, за първи път виждам такава бомба"
"Реагирахме бързо, а друг път така оставена раница не сме виждали"





Въпреки, че взривът уплаши една част от тях, учениците от ОУ"Георги Берковски" вече знаят какво да направят, когато видят съмнителна чанта или раница оставена в сградата на учебното заведение, което е и целта на този вид учения. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлия си поръча компаньонки, те го обраха

37-годишен бургазлия е подал сигнал в полицията, че е бил обран от две компаньонки, които поканил в дома си.  Около 07.30 ч., след като жените си тръгнали, той установил, че от дома му липсват 50 лв., чифт златни обеци с тегло около 3 гр., преса за коса, сешоар, маркови слънчеви очила и други вещи на стойност около 2 000 лв. Двете бургазлийки..

публикувано на 17.09.24 в 11:42

Хванаха мъж докато се грижи за конопените си растения

42-годишен мъж от с. Равда е задържан от полицията, в момент на полагане на грижи за посадени конопени растения. Насажденията са били  в района на Бургаски солници. Иззети са общо 24  растения с височина от 50 см. до 200 см., торове и пособия за отглеждането им. По случая е образувано досъдебно производство. 

публикувано на 17.09.24 в 11:32

Какво да правим със старото двигателно масло

Непрекъснато увеличаващият се брой на автомобилите в градската среда поставя и сериозния въпрос какво да правим със старото двигателно масло. Правилното му третиране след неговата смяна е от особено значение за опазването на околната среда от замърсяване.  По тази причина Община Бургас, съвместно с Организацията по оползотворяване на отработени..

публикувано на 17.09.24 в 09:42

На 20 септември са консултациите за СИК в Ямбол за вота

Кметът на Ямбол Валентин Ревански отправи покана до парламентарно представените партии и коалиции за определяне на съставите на секционните избирателни комисии, които ще проведат предсрочните парламентарни избори. Консултациите са насрочени за 20 септември, петък, от 14.00 часа в зала 107 в сградата на Общинска администрация Ямбол, ул. „Г. С...

публикувано на 17.09.24 в 08:31

Затварят през деня част от улица "Гладстон"

Днес, във връзка с извършване на асфалтови работи по ул. „Уилям Гладстон“, от 09.00 до 16:00 часа, се въвежда временна организация на движението на превозни средства. З Ще бъде затворен участъкът от бул. „Иван Вазов“ до ул. „Фердинандова“, съобщи Община Бургас. Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в района, призовават от..

публикувано на 17.09.24 в 08:14

ГДБОП разби нарколаборатория в Сливен

Петима са арестувани при специализираната операция на ГДБОП в Сливен. Разбита е нарколаборатория от домашен тип, открити са наркотици и незаконно оръжие. Акцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура Сливен. По време на операцията са използвани служебни кучета при претърсването на адресите в Сливен и к.к. „Слънчев бряг“, където са..

публикувано на 16.09.24 в 16:55

Задържан е 32-годишен мъж от Габрово заради пожара край Созопол

32-годишен мъж от Габрово е задържан за 24 часа заради пожара край Созопол в събота, съобщиха от полицията.  Пожар гори край плаж Каваци Разразилият се огън наложи евакуацията на служителите и клиентите на супермаркет в района.  Пожарът в местността Синетудис обхвана над 465 дка сухи треви и храсти и около 50 дка смесена гора...

публикувано на 16.09.24 в 10:33