Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франкфуртското летище ще набира наземен персонал в България, Гърция и Хърватия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франкфуртското летище ще набира наземен персонал в България, Гърция и Хърватия, за да навакса огромните липси от работна ръка. Това съобщи председателят на борда на директорите на „Фрапорт“ Михаел Мюлер.

В момента всяко десето от общо 20 000 работни места на летището остава незаето, въпреки че летището може да са записани поредица успешни години и покачване на оборота и печалбата. Броят на пътниците също се е увеличил с 6% само за една година.

Преди най-натоварения откъм пътувания летен сезон „Фрапорт“ ще се обърне към борсите на труда в трите членки на ЕС в югоизточна Европа – България, Гърция и Хърватия, за спешно назначаване на кадри. Не се търси само квалифициран персонал, а и най-обикновени работници, за които не е нужен професионален опит - например товарачи на багаж. Единственото изискване ще са базисни познания по английски или немски език.

За 2018 година спешно се търсят 100 души, през 2019-а местата ще са повече. При най-простата трудова дейност на летището годишната заплата е между 25 000 и 30 000 евро преди данъци, което е значително над минималното заплащане. Това означава, че месечно един работник взима най-малко 2000 евро бруто. За живот във Франкфурт, където наемите често надхвърлят 1000 евро обаче, това не е висока заплата.

„Фрапорт“ планира да предлага на работниците от чужбина изгодни откъм наем квартири до летището. В бъдеще фирмата дори ще построи ведомствени жилищни сгради.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44