Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Макрон с амбиция да формулират обща концепция за реформи в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Европа е на кръстопът". Това заяви френският президент Еманюел Макрон в Берлин, където пристигна за среща с канцлера Ангела Меркел. Двамата обявиха, че имат амбицията до следващата среща на върха на Европейския съюз през юни да формулират обща концепция за реформите в Съюза.

Френският президент чака повече от половин година да се сформира правителство в Германия, за да може да обсъди плановете за развитие на европейската общност с новото правителство. Затова и очакванията от срещата в Берлин днес са големи.

"Реформирането на Европа не трябва да е краткосрочен проект, а проект, който да показва, че можем да налагаме своите ценности в света и да представяме мнението си пред света само съвместно, с обща работа,“ заяви Меркел пред журналисти. Тя призна, че по много от темите Берлин и Париж нямат едно мнение, но заяви, че има готовност за открити дебати и компромиси. Най-важните теми пред нас са общата система за даване на бежански статут, без която не можем да гарантираме свободата на придвижване в ЕС, общата външна политика и развитието на икономическия и валутния съюз, заяви тя.

Макрон ще изложи идеите си за общ финансов министър в еврозоната, както и още повече интеграция в нея. Една от основните му цели е да довърши създаването на банковия съюз. Той пледира и за повече инвестиции в Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44