Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение в германския град Трир заради 200-годишнината на Карл Маркс

Скулптура на Карл Маркс в Трир
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в германския град Трир се отбелязват 200 години от рождението на Карл Маркс. По този случай пред родния му дом реч ще държи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а още 200 високопоставени политици, историци и хора на изкуството ще присъстват на честванията. Очакват се и стотици демонстранти срещу празничното отбелязване на философа, с чието име се свързват някои от най-мрачните диктаторски режими в историята на човечеството.

Родният град на Карл Маркс Трир е в извънредно положение. Стотици полицаи са готови да охраняват митинги и протестни акции срещу честването на 200-годишния юбилей от рождението му. 1500 души пък ще присъстват на церемонията. Сред тях и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Министър-председателят на провинция Райнланд-Пфалц Малу Драйвер обяви, че е важно и правилно да се отбелязва рождението на един от световните умове. „Не трябва да спираме да четем трудовете му критично, но не бива да оставяме и философията му в ръцете на онези, които я идеологизират“, каза тя при откриването на празниците. В Трир ще присъстват и водещи политици от ГСДП – лидерката Андреа Налес, както и председателят на фондация „Фридрих Еберт“ Курт Бек.

Китай също се включи в празника, като подари на Трир доста спорен подарък – огромна статуя на Карл Маркс. За откриването й в града е и китайският посланик Ву Вейсхан.

Срещу честванията се обяви и дясно-популистката партия Алтернатива за Германия, която ще проведе мълчалив марш в знак на протест. По тяхна покана в града е чешкият президент Вацлав Клаус.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44