Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Европейската перспектива пред Западните Балкани е неоспорима

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първата си голяма реч пред Бундестага в новия си мандат германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейската перспектива пред Западните Балкани е неоспорима. Те трябва да влязат в ЕС, но и да решат проблемите си, заяви тя.

Преди да отлети за София, тя обясни колко е важно перспективата пред страните от региона да не бъде оспорвана: „Трябва да отговорим на въпроса какво ще правим със Западните Балкани. Днес летя за София, утре ще се срещнем с лидерите на страните от този регион. Това, че те имат перспектива за членство в ЕС е безспорно. Сега въпросът е как и при какви условия може да стане това, но мога само да кажа следното: Западните Балкани и ситуацията там са решаващи за това дали има мир или война при нашите непосредствени съседи".

В речта си Меркел засегна всички важни теми пред Германия и Европа в момента. Трябва да решим как ще управляваме миграционните потоци, посочи тя. С 600 войници не можем да опазим външната граница на Европа. Една от големите ни задачи е да подсилим „Фронтекс“. Но и да се отцепим от света няма да помогне, ако не се борим с причините за миграция, подчерта още Меркел.

Тя заяви, че е необходимо да се увеличи военният бюджет, който трябва да стига не само за адекватното оборудване на армията, но и за ангажиментите в Румъния и България, както и за охраната на въздушното пространство в Прибалтика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44