Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С шествия в Бургас, Сливен и Ямбол празнуват 24 -ти май

Бургаското шествие ще започне в 10.30 часа от площад "Тройката" и ще премине по улиците "Александровска" и "Богориди".То  ще  завърши  на откритата сцена "Охлюва", където в 11.00 ч. започва празничен концерт с участието на детски състави от Бургас. В Дружеството на художниците  на ул. "Александровска" 22 ще бъде открита от 12.00 ч. Изложбата "24 май".
Спортният акцент в програмата е градското състезание по плуване "А, Б, В" в новия покрит плувен басейн в к-с "Славейков". То започва в 15.30 часа  Състезанието ще е в три възрастови групи. 
В Поморие честването ще започне по традиция с празнично шествие по главната пешеходна улица от 10.00 часа. В него ще се включат възпитаници от различни учебни заведения в общината.  На откритата сцена пред читалище „Просвета 1888“, в 10.30 ч. ще се проведе  празничен концерт.
В Община Камено празничната прогрма ще премине под мотото „Книгата, без която не можем!“. Фолклорен флашмоб ще представят най-малките жители на града. В програмата с рецитал ще се включат и ученици от училище "Христо Ботев" и детска градина„Слънце“, финалът ще бъде поставен от танцовия ансамбъл "Здравец".
Денят на българската просвета и култура ще бъде отбелязан в Несебър с празничен коннцерт. Той ще се състои от 10.30 ч. на площад „Жулиета Шишманова“.

В Сливен  празнично шествие ще тръгне от Градската градина в 11 часа. То ще премине край сградата на НТС и по бул. „Цар Освободител“ ще стигне до пл. „Хаджи Димитър“. В него ще се включат ученици и учители от сливенските училища, студенти и преподаватели от филиалите в Сливен на две висши учебни заведения- Медицински университет- Варна и Технически университет- София и представители на културните институти.

В 11.30 часа на пл.“Хаджи Димитър“ ще бъде тържествената церемония по повод празника.

В 12 часа в залата на Община Сливен ще бъде срещата на общинското ръководство с ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси.

Също в 12 часа на открита сцена на пл. „Хаджи Димитър“ ще започне концертът с участието на талантливи деца от Сливен.

В Ямбол празничното шествие  този път ще има за отправна точка Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и НУ „ Проф. П. Нойков“. Двете училища са тазгодишните домакини на церемонията по честване Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Началото на тържеството е в 9.30 часа в двора на ЕГ „В. Карагьозов“, който ще се изпълни с представителните групи от училища, детски градини, културни институти.

Празничната процесия ще мине по маршрут: ул. „Проф. П. Нойков“, ул. „Дружба“, ул. „Георги Дражев“, ул. „Ал. Стамболийски“, ул. „Преслав“, ул. „Г. С. Раковски“ – площад пред община Ямбол. По утвърдена вече традиция кулминацията на шествието е преминаването през специалната цветна арка на площада, след което от 11.00 часа през НЧ „Съгласие - 1862“ ще започне празничен концерт, подготвен от ОДК-Ямбол.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава ремонтът на пътя през Дюлинския проход

Продължава основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход, информират от АПИ. В момента се извършват изкопни дейности, оформя се земното легло, полага се геотекстил и се извършват дренажите, нужни за изграждане на отводняването. Полага се трошен камък, необходим за новата конструкция на пътя. Работи се по оформянето на скатовете и..

публикувано на 18.09.24 в 17:02

Акция по пътна безопасност се проведе и в Сливен

По повод инициативата „Ден без загинали на пътя“ КАТ-Сливен днес извършва 24-часов контрол на пътя. Целта на този тип контрол е да се популяризира идеята за нула загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. В усилията за подобряване на безопасността по пътищата се включиха Български червен кръст и Регионалната здравна инспекция. Акцията..

публикувано на 18.09.24 в 16:58

Бургас отбеляза Европейския ден без загинали на пътя с открит урок

Днес отбелязваме Европейския ден без загинали на пътя. Целта е поне за ден шофьорите да са отговорни и концентрирани зад волана.  В двора на Музикалното училище в Бургас се проведе открит урок по безопасност на пътя. Инициативата е на бургаската полиция, Община Бургас, БЧК и РИОСВ.  Малчуганите от първи до четвърти клас имаха възможността да..

публикувано на 18.09.24 в 16:49

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 15:55

В Бургас ще има Център за специализирана грижа за лица с увреждания и техните семейства

Община Бургас ще кандидатства за изпълнение на инвестиция „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа, и специализирани социални услуги за лица с увреждания“. Крайният срок за подаване на това предложение е 31 октомври, става ясно от докладната записка, разгледана в постоянната комисия по..

публикувано на 18.09.24 в 15:29

До седмица избират фирмата, която ще строи обхода на "Меден Рудник"

До седмица ще бъде избрана фирмата за изграждането на обхода на най-големия комплекс на Бургас "Меден Рудник". Очаква се разрешителното за строеж, обяви кметът Димитър Николов.  Търси се строител на южния обход на жк „Меден рудник“ "Почти 95% от трасето се намира в заблатени участъци, в тежък район за строителство. Не бих казал, че има..

публикувано на 18.09.24 в 13:40
снимката е илюстративна

Бургас изгражда професионален полигон за млади шофьори

Бургас ще изгради професионален полигон за пътна  безопасност. Заявката направи кметът Димитър Николов в днешния Ден без загинали на пътя. Съоръжението ще се намира в землището на кв. „Черно море“ на изхода на Бургас в посока Каблешково. Нужни ли са полигоните при обучението на новите шофьори? „Този комплекс ще има задачата да обучава, да..

публикувано на 18.09.24 в 12:47