Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Палев получи наградата "Млад художник на годината"

Снимка: Община бургас

За поредна година в изложбената зала на ул. "Александровска" бе връчена наградата "Млад художник на годината", носеща името на знаковия бургаския творец Руси Стоянов. С обявяването на името на победителя бе открита и традиционната празнична изложба на бургаските художници.

Тазгодишният победител се казва Владимир Палев. Негови подгласници са Елисавета Ангелова и Нели Тодорова. Наградата бе връчена от кмета Димитър Николов, а събитието уважиха с присъствието си също така депутатите Ивелина Василева и Диана Саватева, зам.-областният управител Севдалина Турманова. В церемонията по награждаване взеха участие Митко Иванов  - председател на Дружеството на бургаските художници, както и дъщерята на Руси Стоянов - Десислава.

Наградата се връчва ежегодно на 24 май, като седемчленно жури при тайно гласуване определя нейния носител. За първи път е присъдена през 2007 година на Йордан Ангелов.

Дружеството на бургаските художници е създадено през 1956 година. Към 2018 година негови членове са над 100 творци, чиито произведения представят града ни в България и по целия свят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Неделчо Кучков със „Завръщане” в Бургас

В Бургас представят самостоятелна изложба-живопис на художника Неделчо Кучков. Тя е подредена в галерия „АтилиеР“  и ще може да се посети от 24 октомври, 18.00 часа. Ценителите на изкуството ще попаднат в приказния свят на един от емблематичните съвременни художници, където въображението създава  експлозия от цветове и абстрактни форми...

публикувано на 23.10.24 в 13:35

Рисунки на Христо Явашев – Кристо са част от изложба в Бургас

Рисунки от студентските години на Христо Явашев – Кристо, Светлин Русев, Дечко Узунов и много други вече утвърдени български художници, представя изложбата „Вечният конферанс“. Творбите са част от Музейната сбирка на Националната художествена академия и могат да се видят в галерията на Дружеството на бургаските художници. Целта на експозицията..

обновено на 23.10.24 в 12:54

Откриха етнографска музейна сбирка в Болярово

В Болярово откриха етнографска експозиция в стара пашакьойска къща. Музеят се помещава в реставрирана автентична къща в града на поп Атанас Николов, която е съхранена от периода след Освобождението. На сградата е извършен ремонт на стойност 56 500 лева. Средствата са осигурени по Програмата за развитие на селските райони, съобщи кметът Христо Христов...

публикувано на 22.10.24 в 22:32

Филмът "Гунди - Легенда за любовта" с най-успешния старт в модерната история на кината у нас

"Гунди - Легенда за любовта" отчете най-успешния старт в модерната история на кината у нас с генерирани 1 420 646 лева, изпреварвайки досегашния лидер „Бързи и Яростни 10“, съобщиха от продукцията. Цифрите са рекордни не само за българска продукция, а изобщо – 82 363 зрители са си купили билети за филма до 20 октомври включително. Тези данни..

публикувано на 22.10.24 в 15:42

НХА представя пътуващата изложба "Вечният конферанс" в Бургас

Изложбата „Вечният конферанс“ представя р исунки от Музейната сбирка на Националната художествена академия. Тя е част от музейната програма и част от дългосрочен проект със същото заглавие, на който институцията слага началото през 2019 г. Целта на експозицията е да „отвори“ фонда на НХА както за студентите и преподавателите, така и за широката..

публикувано на 22.10.24 в 09:10
Наталия Недялкова

Бургаска поетеса с престижна награда в Хърватия

Бургаската поетеса Наталия Недялкова бе удостоена с престижна литературна награда в Хърватия. Тя спечели отличието "Горан Буйич" в категорията за чуждестранни писатели-журналисти. Новината бе съобщена от хърватски медии, които обявиха резултатите от 10-то юбилейно издание на конкурса, който се провежда в Задар и е посветен на известния хърватски писател и..

публикувано на 21.10.24 в 15:59

Трима бургаски писатели ще получат финансова подкрепа от НФК

Творческите проекти на Иван Сухиванов, Татяна Йотова и Николай Фенерски са сред одобрените  за финансиране от Министерството на културата . Наскоро бяха публикувани списъците с одобрените и неодобрените за финансиране проекти от конкурса за 2024 г.  Проектите  са оценявани въз основа на три критерия – литературна стойност, място на предложението в..

публикувано на 21.10.24 в 15:49