Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визитата на Хайко Маас в САЩ не донесе желания пробив в спора между ЕС и Вашингтон за споразумението с Иран

Снимка: БГНЕС

Маас можеше да си спести визитата в САЩ, коментираха германските медии ден след края на посещението на федералния външен министър във Вашингтон. САЩ са дали категоричен отказ да търсят компромиси за запазване на атомното споразумение с Иран. По време на срещата с американския си колега Майк Помпейо е станало ясно, че ЕС и САЩ нямат никакви допирни точки по тази тема. Проблемът за европейците с излизането на САЩ от споразумението с Иран е и чисто икономически – ако ЕС запази договора и продължи да търгува с ирански фирми, няма да има възможност за търговия с американски. По този въпрос не е бил постигнат никакъв компромис. 

Разговор и с националния съветник по сигурността Джон Болтън е потвърдил опасенията на Маас, че трансатлантическите отношения навлизат в дълбока криза. "САЩ остават важен партньор и трябва да продължим да търсим диалог", подчерта обаче външният министър.

Няма напредък и в друг спор между САЩ и ЕС – този за митата. От 1 юни Вашингтон заплаши, че ще въведе мита въху европейската стомана и алуминий. Допълнително президентът Тръмп е поискал да се провери и каква е възможността за налагане на мита върху вноса на автомобили, което ще е сериозен удар по германската икономика. Плановете са за въвеждане на 25% мито.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44