Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изслушват германския вътрешен министър за неправомерно дадените бежански статути

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна изслушването на германския министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер в парламента днес по повод скандал с неправомерно дадени близо 1200 бежански статута от Службата по миграцията в Бремен. Зеехофер трябва да обясни как се е стигнало до тези пробойни.

Въпреки, че Хорст Зеехофер е министър на вътрешните работи едва от два месеца, отговорността за скандала в службата по миграцията се носи от него. Депутатите в Бундестага поискаха да разберат кога той е узнал за проблемите при даване на бежански статут и укривал ли е информация за това. Зеехофер твърди, че е научил още с встъпването си в длъжност и веднага е взел мерки. Пълната си подкрепа и солидарност с него заяви канцлерът Ангела Меркел.

Скандалът започна преди около пет седмици, когато медии разкриха, че Службата по миграцията и бежанците в Бремен е издала близо 1200 разрешения за бежански статут без кандидатите да имат нужните документи за това. Тогавашната директорка на службата работела с адвокати, които уреждали бързото даване на бежански статут на кандидати, живеещи в провинциите Долна Сакосния и Северен Рейн-Вестфалия, върху които службата в Бремен всъщност няма юрисдикция. Не е ясно каква е била мотивацията за нарушаването на процедурите. 

Служители в службата протестираха срещу критиките, като посочиха, че управляващите са им наредили да действат бързо за сметка на качеството. Зеехофер обеща пълно разследване и строги последствия за всички виновни.

Скандалът се смята за сериозен пробив в голямата коалиция, който може да доведе до дестабилизиране на управлението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44