Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Мерките за въвеждане на мито върху вноса на стомана и алуминий са противозаконни и вредни

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Противозаконни и вредни за всички" – така германският канцлер Ангела Меркел нарече мерките за въвеждане на мито върху европейските стомана и алуминий, които от днес влизат в сила в САЩ. ЕС е подготвен за това и ще отговори подобаващо, заяви и германският външен министър Хайко Маас.

От 1 юни САЩ въвеждат мито върху вноса на стомана и алуминий от ЕС. Всички опити европейците да намерят компромисно решение и да откажат американския президент Доналд Тръмп от намерението му да сложи мито бяха неуспешни. "Смятаме тези мерки за несъответсващи на приетите споразумения и закони, а аргументите за въвеждането им, че това отговаря на изискванията на националната сигурност на САЩ, за нереалистични“, заяви канцлерът Меркел днес. Германското правителство ще продължи да защитава свободния пазар и свободната търговия, заяви тя. 

Съжаление от това развитие изказа и външният министър на Германия Хайко Маас. "Но ЕС е подготвен да реагира. Нашият отговор на "Америка фърст“ е "Европа юнайтед, обединена Европа“, заяви той. Според германското правителство митата ще навредят и на американския пазар, а освен това ще изиграят роля за още по-силното обединение на европейските държави. В Световната търговска организация вече тече процедура по разследване на наложеното мито и нарушените от това споразумения. ЕС вече веднъж е печелил подобно дело. През 2002 година Джорд Буш-младши също въведе мито за вноса на европейска стомана и алуминий, но СТО принуди САЩ да го отменят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44