Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и специфични местни храни, ястия ,продукти и напитки дори , така , както е известна и брандирана – Средиземноморската/напр./ в цял свят.
Но, и в това за малко нашата страна да не участва, и отново загуби много от характерните ни ястия и продукти, ако не бе отговорното и далновидно отношение, и внимание към случващото се в туризма на Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, който първи сигнализира за това, което вече бяха започнали да правят специалистите от Русия, Турция, Грузия, и обединявайки се с още две имена – професионалисти във хотелиерството и ресторантьорството като Георги Тръпков – зам.председател на БУПСПА, и председател на сдружението на хотелиерите в Поморие, и Желязко Каракашев – едно от топ-имената в туризма ни, ресторантьор и хотелиер – създадоха инициативната група, която вече официално представя нашето участие в общия кръг от специалисти подготвящи и разработващи визията, съдържанието и всичко нужно по бранда – „Черноморска кухня“. Това бяха гостите в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота, а БНР-Бургас е първата медия,която представи това начинание. Срещата с тях бе в Поморие,където гостуваше Шеф Каракашев, и докато предаваше своите умения – обучавайки свои колеги , заедно с домакина Георги Тръпков и Желязко Атанасов дискутираха , но и реално представяха някои от идеите за нашето участие в новия бранд.
А, как се стигна до него, какво обхваща и повече за целите на марката – чуйте какво каза Желязко Атанасов:
Ето и какво каза Желязко Каракашев за ползите от създаването на тази марка, и за възможността ,макар и позакъснели да спасим – защитавайки ги, някои от нашите кулинарни продукти ,традиции и ястия, които все още не са брандирани от съседите ни , а така и да запазим и популяризираме нашите традиции:
А ето и какво успя инициативната група да направи до сега, но и полагат началото в търсенето на съмишленици, както и отправят покана към всички вас – от морето, или по-далече от него, от града до селото, и към всички техни колеги хотелиери и ресторантьори – участвайте и вие в създаването на нашата визия и меню в общата Черноморска кухня :
Ако ви е станало любопитно- какви ястия биха присъствали в Черноморското меню - чуйте някои примери ,които дадоха за характерни ястия в бранда „Черноморска кухня“ –Желязко Атанасов и Желязко Каракашев:
И още, за ползите от участието ни в тази обща програма по създаването на марка „Черноморска кухня“ в национален и международен план:
Благодарение на „народната дипломация“ между страните от Черноморския басейн реализирането на подобен бранд ще бъде добър повод за сплотяване в отношенията и привличането на по-различен клас туристи в развиващият се и променящ световен туристически пазар,а благодарение на реакцията и усърдието на инициаторите – Желязко Атанасов, Георги Тръпков и Желязко Каракашев, България не пропусна поредна важна крачка в опазването и развитието на националните ни сегменти - съставна част, и от туристическата ни визия в международен план.
Това е началото, и очаквайте още по темата в предаването за туризъм „Виа Понтика“ и в програмата на БНР-Бургас.
В първия час на предаването в студиото посрещаме Силвия Кьосева, хотелиерът от Слънчев бряг, който миналата година пробяга 400 км от Дуранкулак до Резово. В края на седмицата тя ще представи в НХК филма си Едно море. В коментара ще чуем защо бялата и черната техника се очаква да поскъпне с до 15%. Темата ни днес е за израелските туристи, които са по..
Темите в предаването: Израел извърши масирана въздушна атака срещу Иран, последва отговор. Само за няколко дни-жертви, ранени, разрушения и от двете страни. Какво се случва с израелските граждани, които са у нас, разговор с Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Интервю на Християна Йорданова. След..
Според някои учени понеделниците трябва да бъдат забранени през лятото… Но не споделяйте това с шефовете! Както се казва – „Мечтайте, но не забравяйте работата, която ви храни“! Добро утро и успешна нова седмица от ефира на БНР - Бургас! Ето и темите ни до 10.00 ч. Български проект предлага интересен подход за туристическа реклама..
Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор ще е Иво Дежев, автор и водещ - Стефка Бакърджиева. Темите в предаването ни от 17 до 18..
Простичките неща в живота винаги са повод за голяма радост. Щастливите хора са удовлетворени от онова, което имат, а нещастните се тревожат за онова, което им липсва. Днес се отпуснете и се насладете на неделята! Каним ви на релакс и сладки приказки в следващите дава часа. Зукорежисьор ще е Иво Дежев, водещ Стефка Бакърджиева. Ето темите и..
Обзорното седмично предаване започва в 9 часа, веднага след новините. В него акцентираме на важните теми от изминаващите дни. Ще чуете как се подготвя бизнесът и потребители у нас за въвеждането на единната европейска валута от догодина. Тази седмица беше даден старт на жътвената кампания, коментираме очакванията какви са. Появиха се юридически казуси,..
Църквата "Света Богородица" е в ремонт, който трябва да приключи до началото на юли. Храмът се нуждае от още 100 хиляди лева. Повече ще чуем в първия час, след малко от архимандрит Димитрий, който е архиерейски наместник в Бургаската духовна околия и председател на храма. В коментарната рубрика ще чуем кредитния анализатор Деян Василев защо не е добре..
Според някои учени понеделниците трябва да бъдат забранени през лятото… Но не споделяйте това с шефовете! Както се казва – „Мечтайте, но не..
Темите в предаването: Израел извърши масирана въздушна атака срещу Иран, последва отговор. Само за няколко дни-жертви, ранени, разрушения и от двете страни...
В първия час на предаването в студиото посрещаме Силвия Кьосева, хотелиерът от Слънчев бряг, който миналата година пробяга 400 км от Дуранкулак до Резово...