Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В следващите часове ще стане ясно на какъв компромис са готови християндемократите на Меркел

Снимка: БТА

Ще се задълбочи ли разривът между консерваторите в Германия, който може да доведе до падане на правителството на Ангела Меркел? Днес е денят, в който това ще се реши. На две паралелни срещи – на християндемократите в Берлин и на Християнсоциалния съюз в Мюнхен, ще се обсъжда плана на министъра на вътрешните работи за справяне с бежанците по границата на Германия.

Именно този план е в основата на конфликта между християндемократите и Християнсоциалния съюз. Тъй като през октомври в Бавария предстоят тежки парламентарни избори, баварският ХСС иска да наложи нова, много по-твърда линия спрямо приема на бежанци в Германия. Според плана на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер, хора, които са влезли в други страни-членки на ЕС, трябва да бъдат връщани обратно още на границата. Ангела Меркел пък настоява да се търси общо европейско решение, тъй като според нея подобен подход ще разедини общността и ще създаде повече проблеми, отколкото решения.

Вчера Зеехофер даде на Меркел две седмици да намери това европейско решение с лидерите от страните от ЕС. Днес той се опита да смекчи тона, като посочи, че разривът между неговата баварска партия и германския канцлер Ангела Меркел е сериозен, но може да бъде преодолян. С това той изяви готовност да направи компромис, за да избегне мащабна коалиционна криза, която заплашваше правителството на Меркел заради различни виждания в областта на миграционната политика. Засега партията му му дава 100-процентовата си подкрепа. В следващите часове ще стане ясно и на какъв компромис са готови християндемократите на Ангела Меркел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44