Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронна система за информация в пристанищата ще заработи през 2020

През 2020 година трябва да заработи система за електронен обмен на информация в българските пристанища. От нея ще се възползват всички държавни институции и частни терминали.В момента приключва предпроектното проучване за изграждането й. Над 300 хиляди лева са вложени за подготовката на електронната платформа, която  вече е конструирана. Сега предстои обществена поръчка за изпълнител, каза генералният директор на ДП " Пристанищна инфраструктура" инж. Ангел Забуртов:

"Всички ще получават една и съща информация с нивото на достъп, до която имат нужда. Хартията отпада изцяло. Единствено и само ще се работи  работи в документи в електронен формат. Това е предимството на системата."

Информацията ще може да се обработва предварително, поясни инж. Забуртов:

"Последното пристанище преди българското, примерно, ако е Истанбул, от момента на отплаване  на кораба оттам, цялата информация пристига в нашите портове и всички потребители я получават.Имат един ден за обработка."

Електронната система ще подобри планирането на бизнеса. Тя беше представена днес пред частни оператори и представители на държавни ведомства,които ще я ползват.

Повече в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди получиха 16,6 млн. лева за хуманно отношение към животните

Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ) изплати 16,6 млн. лв. (16 617 828.84 лв.) на 843 животновъди по интервенцията за „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ (ХЖ – АМР) за Кампания 2023. Ставките, по които се изплащат средствата, са определени в Наредба 10 от 27.06.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на..

публикувано на 22.08.24 в 09:27

В Малко Търново канят на Летни културни празници

Традиционните Летни културни празници в Малко Търново престоят в края на тази седмица. Те ще се проведат от 23 август (петък)  до понеделник, 26 август. Това е тяхното 32 издание през годините. Провеждат се през втората половина на август, непосредствено след тържествата в местността Петрова нива. И тази година в програмата са включени..

публикувано на 22.08.24 в 09:20
Иван Гайков, кмет на Приморско

До две години Приморско ще е с нов парк

Нов парк ще бъде изграден в Приморско. В понеделник областният управител проф. Мария Нейкова и кметът Иван Гайков подписаха договора, с който държавата прехвърля безвъзмездно поземлени имоти на морската община. Те са на бившето военно поделение в града. Ще бъде устроен парк с алеи за озеленяване и места за отдих. Предвидена е сцена на..

обновено на 22.08.24 в 08:12

Прекъсвания на сигнала на БНР-Бургас в Елхово в четвъртък

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни в четвъртък за района на Елхово. Причината е подмяна на предавател, излъчващ сигнала на радиото.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта  binar.bg.

обновено на 22.08.24 в 06:30

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец

Проектират пречиствателно съоръжение в Синеморец. Това става възможно след подписано споразумение за финансиране между  министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова - Касабова и к метът на община Царево Марин Киров. От Общината припомнят, че обектите с подписани вече споразумения за финансиране са: пътят за..

публикувано на 21.08.24 в 17:14

Ремонт на важни пътни отсечки искат в община Руен

За проблеми с две пътни отсечки в община Руен алармира кметът на общината Ахмед Мехмед. Разбит от тежкотоварния трафик, пренасочен от Айтоския проход е пътят Руен-Просеник-Страцин. В лошо състояние е и участък от прохода в отсечката от село Ябълчево до град Айтос. „Там е много сериозно положението, има пропадания. Нашите депутати, чрез..

публикувано на 21.08.24 в 12:04

Отличиха четирима помогнали на тежко пострадал в катастрофа

Четирима граждани с награди от полицията за спасяването на човешки живот. Те са се озовали в “правилното време” на местопроизшествие със самокатастрофирал автомобил в близост до Несебър.  Мъж е с опасност за живота след катастрофа на входа на Несебър (ОБНОВЕНА) Поздравителни адреси и тематични предметни подаръци получиха журналистът Цеца..

публикувано на 21.08.24 в 10:08