Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредяват стипендия за млади изпълнители,която ще бъде връчена на първия фестивал на името на Янка Рупкина

Снимка: БГ МЮЗИК КЪМПАНИ

Учредяване на стипендия за млади изпълнители е целта на концертите на Янка Рупкина. Средствата от тях ще бъдат връчени догодина,когато ще се проведе  първият фестивал на нейно име, каза за БНР Бургас Владислав Славов. Той е организатор на събитието, което  днес предизвика дебати на общинската сесия. Съветниците решиха летния театър да бъде предоставен безвъзмездно на народната певица след спорове около неговия благотворителен характер. Според наредба на общинския съвет, Рупкина има право  на това, тъй като е почетен гражданин на Бургас. Описали сме идеята в писмо до Общината , обясни Славов:

"Първо празнуваме 80 години, юбилей на Янка Рупкина и другото, което е, тя иска да събере пари, за да учреди стипендия за млад изпълнител, която ще връчи догодина. От цялото турне, което тя прави, над 15 концерта в цялата страна, ще се учреди стипендията.Заради това във всички градове ние получаваме отстъпки от наемите или изцяло нямаме наеми."

Датата за концерта в Бургас е била запазена още миналата година, поясни Славов.Той уточни,че певицата се чувства обидена от коментарите за нея на сесията от  общинските съветници Тодор Ангелов и Георги Манев.

В концерта ще звучат 30 от най-любимите български народни песни. Той ще се състои на 11 -ти юли  в Бургас.Ден преди това ще има такъв и във Варна. На сцената ще излязат Гуна Иванова, Райко Кирилов, Бинка Добрева и много известни местни странджански изпълнители.

Повече в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Карнобат празнува днес

Карнобат отбелязва днес своя празник. В програмата за деня са предвидени празнична света литургия и концерт.  А утре е началото на  тридневния Балкански фестивал на изкуствата. Днешните събития започват в 8 часа в храм „Св. Йоан Богослов“, където ще се проведе празнична света литургия. „На този ден честваме успението на този..

обновено на 26.09.24 в 16:08

И Министерството на културата подкрепя конкурса за режисьори "Борислав Чакринов"

Шестима са участниците в конкурса за режисьори на името на Борислав Чакринов, дългогодишния директор на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска". В момента се четат техните предложения. Името на победителя ще стане ясно през декември. И Министерството на културата подкрепя конкурса за режисьори, отпусната е финансова подкрепа, това съобщи..

публикувано на 26.09.24 в 09:50

"Гнездото на гарвана" с премиера на сцената на бургаския театър през ноември

Премиера на спектакъла "Гнездото на гарвана" със специалното участие на Деян Донков предстои през ноември в бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“. Пиесата е по текст на Дон Нигро, а постановката е на Павел Гатилов, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на културната институция Богдан Петканин:  „Това е..

публикувано на 25.09.24 в 13:30

"Къде отиваш, конче?” представя премиерно бургаският куклен театър

Спектакълът "Къде отиваш, конче?” на бургаския куклен театър ще бъде представен премиерно тази вечер. Публиката от различни възрасти ще преживее вълнуващи приключения с едно малко конче, което попада в големия свят. В премеждията по пътя си, то се научава да бъде смело и среща добри приятели.  „Къде отиваш конче?“ е едно от най-хубавите..

публикувано на 25.09.24 в 10:55

"Мери Бойс Бенд" представят видеото към песента „Здравей“ първо в Бургас

Група "Мери Бойс Бенд" представят видеото към песента „Здравей“ първо в Бургас. Видеоклипът, който групата засне в родния град, е към първия сингъл от предстоящ нов албум.  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас и ще бъде ексклузивно представен от Мария Мутафчиева и компания.  Музикантите  канят за първото гледане на..

публикувано на 25.09.24 в 10:30

Фестивалът "Вода" започна с уникално 3D шоу (ВИДЕО)

С ефектно 3D шоу на Пантеона в Бургас започна фестивалът на съвременно изкуство "Вода". Проектът на Адриан Манулеску се нарича "Генеративна архитектура". Десетки бургазлии и гости на града наблюдаваха зрелищното събитие в Морската градина, създадено от румънския визуален артист. На 26- ти септември шоуто ще бъде представено в комплекс "Меден..

публикувано на 25.09.24 в 08:32

Звездно присъствие в седмото издание на фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест"

Звездно присъствие на седмия Фестивал на изкуствата "Порт Прим Арт Фест", който ще се проведе от 2-ри до 5-ти октомври в Бургас. Негов организатор е гранд хотел и СПА "Приморец" в партньорство с Община Бургас. Началото ще бъде дадено на 4-ти октомври в 17.30 ч. с откриване на фестивала с обща изложба на проф. Божидар Бончев, Стефан Божков, Калия..

публикувано на 24.09.24 в 16:30