Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Стоева: "Беше ми много трудно да поддържам темпото, което майка ми беше наложила"

Тържествен юбилеен концерт по повод 70 години от създаването на бургаската хорова школа "Милка Стоева" ще се проведе на 30 юни в Държавна опера-Бургас от 19:30 часа. Културната проява е заключителна и с нея завършват поредицата от музикални събития посветени на значимата проява. Със свои изпълнения в празничния концерт ще се включат всички настоящи хористи, както и специални гости - възпитаници на хоровата школа.

Богатата музикална програма ще бъде съставена от любими произведения на състава от целия му творчески период. Възпитаниците на школата ще възкресят спомени и емоции с изпълненията на "За да има песен", "Стара си майка ни ложе", "Италианска полка", "Тъй, както славеят" и още много други знаменателни творби.

В рамките на концерта ще бъде представенa изложбата "Някога и сега", събрала малка част от историята на бургаската хорова школа включваща над 100 снимки от архива на школата и от архива на големите приятели и нейни възпитаници - д-р Стойчо Шишков и фотографът Жечо Планински, както и на фотографите Петя Емилова и Георги Колев.

За радост на хористите и техните почитатели на щанд ще бъде предложена и книгата "Школа по дух" с автор Майя Славчева - творба за историята на 70-годишния състав.

Започнала своята история през 1948 г. от малък състав, хорова школа "Милка Стоева" е прераснала в голямо хорово семейство, запазило духа, топлотата и уважението към всеки един член. С много любов към музиката, талант и не на последно място амбиции, ръководител на хора Милка Стоева, и настоящия - Светла Стоева, хорът се превръща във фактор в културния живот на Бургас. Неговите формации се нареждат сред най-добрите в страната и чужбина.

Най-голямото признание за положения труд и неизчерпаемо творческо вдъхновение на ръководителите на школата и до днес остават прекрасните отзиви за техните изпълнения, както и любовта към музиката, която събуждат у възпитаниците си.

Входът е свободен!


"Когато бях малка, бях много настарни от хора, като член на този състав, но съм била по лагери с тях и съм свидетел на всичко, което се се случвало. Но няма как в семейството на диригента на хора и то един толкова всеотдаен, да не си свидетел на всичко. Тя беше много емоционална и всичко, което минаваше през деня, тя го споделяше вечерно време", каза в интервю пред БНР Бургас настоящият диригент Светла Стоева.
Целият разговор чуйте в прикачения файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гайдари от страната и чужбина в третото надсвирване "Странджанска гайдуница" в Кости

Изпълнители от цялата страната и чужбина участват в т ретото гайдарско надсвирване "Странджанска гайдуница", което започна днес в царевското село Костù. На сцената се изявяват инструменталисти и групи, свирещи  на висока /джура/ и ниска /каба/ гайда. Изпълненията в конкурсната програма оценява 5 -членно жури с председател д-р Иван..

публикувано на 05.10.24 в 13:25

Иво Сиромахов представя сборника си „Очила и нови разкази" в Бургас

13 години след дебюта си на българската литературна сцена, сборникът разкази на Иво Сиромахов "Очила" излиза в допълнено с 13 нови истории издание. Премиерата му в Бургас е от 16:30 ч. в Гранд хотел и СПА Приморец. Оригинален и проникновен, топъл и красив, но и пропит с несравнимото чувство за хумор на писателя, журналист, сценарист и водещ Иво..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Честват актрисата Цветана Манева със спектакъл на бургаска сцена

Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Александър Сано, Петър Дочев, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Тодор Дърлянов,са звездите, които ще излязат на бургаска сцена в Дома на нефтохимика. Театрално-музикалния спектакъл "За Любовта..." е посветен на 80-годишния юбилей на актрисата Цветана Манева., като премиерата му в Бургас е част от програмата на VII..

публикувано на 05.10.24 в 09:52

Есенни събития в Етно кафене и музей

Етно кафене и музей е подготвило програма с различни събития през октомври. Поредното издание на „Есенна Етно Палитра“ се завръща след броени дни с вълнуващи концерти и арт работилници, съобщи Общината. Първото събитие в двора на Етнографския музей е с дата 18 октомври, а началният час е 17.00 часа. На сцената ще се изявят талантите от арт център..

публикувано на 04.10.24 в 17:35
Морска гара Бургас

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ е до 14 октомври

За поредна година един от най-мащабните конкурси в страната - "Морето не е за една ваканция",  събира таланти от страната в две направления - изобразително изкуство и фотография. Крайният срок за участие е 14 октомври, напомнят от Община Бургас.  Всички творби следва да се изпращат на адреса на Центъра: град Бургас, улица "Райна Княгиня" № 11...

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Георги Тошев представя документалния филм "Цветана Манева. През времето" в Бургас

Прожекция на документалния филм "Цветана Манева. През времето" предстои днес в програмата на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Режисьор е Ема Константинова, продуцент и сценарист Георги Тошев, оператор Николай Барулов.  Лентата показва Цветана Манева, днес –когато е изминала 80 години от житейския си път, след над 120 роли в театъра,..

публикувано на 04.10.24 в 11:29

Късометражно кино гостува отново на Порт Прим Арт Фест

Филми, част от селекцията на тазгодишното десето издание на Международен фестивал за късометражно кино "Карантината" ще бъдат представени по време на Порт Прим Арт Фест.  Лентите са в различни жанрове, създадени са от автори от цял свят и имат български субтитри. Входът за прожекциите е напълно безплатен и всички са добре дошли. Куратор на..

публикувано на 04.10.24 в 09:10