Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Зеехофер постигнаха споразумение за решаване на проблема с нелегалната миграция

Хорст Зеехофер и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Късно снощи германският канцлер Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зеехофер постигнаха споразумение в спора си как да се реши проблемът с нелегалната миграция и така предотвратиха опасността от разпадане на коалиционното правителство.

„Това е един добър компромис, резултат от напрегнати преговори“, заяви Меркел след разговорите си със Зеехофер. Канцлерът обясни, че е взето решение за изграждане на центрове за мигранти от затворен тип в близост до външните граници на страната.

„Постигнахме договореност след изключително напрегнати преговори“, съгласи се Зеехофер и допълни, че остава на поста си и ще продължи да „се бори за убежденията си“. По-рано той заплаши да подаде оставка като министър на вътрешните работи и лидер на баварския Християнсоциален съюз, недоволен от миграционната политика на Меркел. След споразумението той обяви, че остава на поста министър.

Споразумението предвижда изграждането на транзитни центрове в Бавария, в които да се отвеждат бежанци без ясен произход и статут. Там те ще изчакват проверка на правото да искат убежище. Бежанци с регистрация в други европейски членки могат да бъдат връщани в тях от тези центрове, а не от границата. За целта трябва да се сключат споразумения със страните в ЕС. Планът ще бъде представен изцяло, едва след като бъде одобрен и от третия коалиционен партньор ГСДП. Младежкото крило на партията вече се обяви против него, тъй като според тях той нарушава коалиционното споразумение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44