Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой не контролира аквапарковете (обновена)

| обновено на 13.07.18 в 15:18

Два инцидента с момичета поставиха въпроса кой отговаря за контрола на аквапарковете. За съжаление, краткият отговор на въпроса май е… никой.

При последния случай, при който 9 – годишно русначе пострада тежко след спускане по скоростна пързалка на аквапарка в Равда, от управата на парка коментираха, че съоръженията им подлежат на регулярна проверка от технически лица. Това обаче, са хора, които се наемат. И оттук идва въпросът има ли държавна институция, която да следи състоянието на тези съоръжения, дали са безопасни, дали са правилно монтирани, дали са правилно експлоатирани…

От „Морска администрация“, които отговарят за морските атракциони, отговориха, че не е техен ангажимент. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор също отрекоха това да в техните правомощия. От други институции неофициално коментираха, че нито има нормативна база за аквапарковете, нито има институция, която да следи за състоянието им и да ги контролира. Разрешение за тях се издавало от Министерството на туризма и от съответната община, но – дотам.

Самото министерство също е категорично, че няма функции и права да извършва подобен контрол. При някакви нарушения, те трябва да сигнализират институциите, но кои – не става ясно. Имало изисквания по БДС, а Комисията за защита на потребителите контролирала безопасността при използване на площадките за игра. Доколко аквапарка е площадка за игра, обаче е спорен въпрос. Ръководителят на бургаското звено на комисията, Николай Стойков, посочи, че при тях нямало постъпили сигнали, но и те не отговарят за такъв контрол:

„Там правомощията ни са крайно ограничени. Проверяваме, най-вече, предварителната информация. За тяхната (на съоръженията – б.а.) техническа спецификация, нямаме такива правомощия“

Министерството на туризма няма функции и права за контрол на атракционни заведения от рода на аквапарковете, посочват оттам. При установяване на нарушения ведомството трябва да сигнализира други институции по компетентност. Задължение, по закон, е да има осигурени спасители, които да контролират посетителите на аквапарка.

Андрей Найденов, председател на Асоциацията по водно спасяване, е категоричен, че това е ангажимент на съответната община:

„Всички открити и закрити площи на територията на общините, подлежат на контрол от съответната община“

Всички водни обекти подлежат на контрол от общинските комисии по водно спасяване. Андрей Найденов е категоричен, че такава има само в Община Бургас.

От Министерството на туризма уточняват, че сега се подготвя наредба за плувните басейни в хотелите и местата за настаняване. Тя, предполагаме, идва след инцидент, при който дете беше засмукано, буквално, от тръба в басейн. Там контролът се очаква да бъде вменен на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Така че можем да очакваме, че след инцидента в аквапарка, държавата ще се сети, че някой трябва да отговаря и за тези съоръжения. Както обикновено става – след като се случи някой инцидент.

Интервю с Андрей Найденов можете да чуете в прикачения файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас Окръжният съд ще заседава по делото за убийството на Рада Гешева

Окръжният съд в Бургас ще заседава днес по делото за убийството на учителката Рада Гешева от януари. Обвиняем е синът ѝ Георги Генджев. При последното отлагане на заседанието през август прокурор Ангел Георгиев обясни, че това се е наложило заради забавяне в пристигането на обвиняемия, защото е трябвало да бъде докаран в Бургас от затвора в Ловеч, в..

публикувано на 19.09.24 в 07:45

След гонка задържаха мигранти на бургаски булевард

Полицаи хванаха нелегални мигранти на един от булевардите в Бургас. Органите на реда са на място на бул. "Тодор Александров". Заради час пик и блокадата на пътя в района е затруднено движението. На място са 7 полицейски коли.  Задържани са двама грузински граждани, които са шофирали два автомобила. В тях са транспортирани 13 души. Те са се самоопределили..

обновено на 18.09.24 в 18:36

Близо 300 000 къса контрабандни цигари задържаха на МП Лесово

Голямо количество от 280 000 къса (14 000 кутии) контрабандни цигари в пластмасови бидони откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово при проверка на товарен автомобил. Контролните действия са извършени в рамките на провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД..

публикувано на 18.09.24 в 14:18
снимката е илюстративна

Специализирана полицейска операция по улиците на Бургас

Специализирана полицейска операция се извършва на територията на Бургас. Тя е по повод Деня без загинали на пътя, който се отбелязва днес в цялата страна.  "Специализираната полицейска операция включва изкарването на допълнителни екипи по пътищата, пешеходните пътеки, по магистралата имаме засилено присъствие, т.нар. линеен контрол. През почивните..

публикувано на 18.09.24 в 11:52

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна. Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е..

публикувано на 18.09.24 в 08:55

Сириец се удави в Приморско

74-годишен сирийски гражданин се е удавил на плаж ММЦ в Приморско, съобщават от полицията.  Сигналът е подаден на 17 септември около 13:50 часа. Мъжът е бил постоянно пребиваващ в София.  Тялото му е откарано за аутопсия в държавната болница в Бургас. Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Приморско.

публикувано на 18.09.24 в 08:10

Бургазлия си поръча компаньонки, те го обраха

37-годишен бургазлия е подал сигнал в полицията, че е бил обран от две компаньонки, които поканил в дома си.  Около 07.30 ч., след като жените си тръгнали, той установил, че от дома му липсват 50 лв., чифт златни обеци с тегло около 3 гр., преса за коса, сешоар, маркови слънчеви очила и други вещи на стойност около 2 000 лв. Двете бургазлийки..

публикувано на 17.09.24 в 11:42