Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин и Атина се споразумяха за връщането на бежанци

Снимка: БГНЕС

Германия се договори с Гърция за подписването на споразумение, по силата на което гръцката държава ще приема обратно бежанци от федералната република, които са регистрирани първо на гръцка територия.

Всичко вече е уточнено, предстои да подпишем документа, съобщиха от Министерството на вътрешните работи в Берлин. Според говорител на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер Германия е близо и до споразумение за приемане на бежанците обратно и с Италия. Канцлерът Ангела Меркел е готова във всеки един момент да проведе разговори с италианския си колега, за да направи това споразумение факт, съобщава още говорителят. Германия вече сключи такова споразумение с Испания. То предвижда бежанци, които са подали молба за бежански статут в Испания и след това са се преместили в Германия, да бъдат връщани обратно на испанска територия в рамките на 24 часа.

Тези споразумения се отнасят за много малък брой бежанци. По данни на полицията на австрийско-германската граница от средата на юни до сега са били регистрирани само 150 бежанци, които са подали молба за статут в друга страна-членка. Половината от тях са минали през Италия, нито един не е идвал от Испания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44