Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестото издание на екоинициативата "Стара хартия за нова книга“ ще стартира от Бургас

1 100 бургаски деца са се включили в кампанията през миналата година, предали са 6 тона хартия, спасили са 78 дървета от изсичане и са получили 1 500 книжки

Всяко дете, което предаде поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор. Идеята е малчуганите още от ранна възраст да се научат да полагат грижи за природата и да събират разделно отпадъците.

„Всъщност колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. Миналата година в инициативата са се включили близо 26 250 деца, те заедно с родителите си са предали за рециклиране 133 тона хартия и са получили 29 600 книжки. Така са спасени от изсичане 1730 дървета.“, съобщи Сиана Колибарова, координатор на кампанията.

Както всяка година, кампанията има литературна тематика, вдъхновена от популярна детска книга. В настоящото издание малчуганите ще имат възможност да влязат в "дрешника" на приказния свят на Нарния, където ги очакват нови предизвикателства и награди. Те ще могат да си изберат от седемте книги от поредицата "Хрониките на Нарния" на Клайв С. Луис. Ще има и други книги от различен жанр и тематика, подходящи за всякакви възрасти, добави Сиана Колибарова:

„Може да се предава всякакъв вид хартия – вестници, списания, картонени опаковки и др. За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – новото специално издание на "ЕКОПАК България АД“ „Грийн тийн“. Така децата могат да получат максимален брой две книги.“

„Стара хартия за нова книга“ предстои в Бургас на 8 септември от 10 до 14 ч. пред Пантеона. Тя ще бъде съпътствана и с музикален празник, в който ще се включат детски вокални групи, предвидени са игри и викторини с много награди.

Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на екоинициативата призовават - Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

повече може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предвижда се изграждане на кръгово движение между ул. „Радой Ралин“ и бул. „Хаджи Димитър“ в Сливен

Предложение на проект за изграждане на ново кръгово движение с пластмасови елементи беше прието от общинската Комисия по безопасност на движението. То ще бъде изградено на кръстовището между улица „Радой Ралин“ и булевард „Хаджи Димитър“, до сградата на държавния архив.  Движение с подобна сигнализация е първото в Сливен и има за цел да улесни..

публикувано на 12.09.24 в 15:38

След двучасова дискусия: институциите не знаят от къде са неприятните миризми в Бургас

След двучасово извънредно заседание на Комисията по околна среда към Общинския съвет не стана ясно от къде идват неприятните миризми, сигнали за които постъпват от началото на лятото в Бургас.  Извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет за зачестилите задушливи миризми в Бургас  На срещата се отзоваха представители на..

публикувано на 12.09.24 в 15:22

Созопол отново ще бъде домакин на НАТО научен форум

От 14 до 22 септември 2024 г. в Созопол, с финансовата помощ от НАТО по програмата „Наука за мир и сигурност“, ще се проведе научен форум посветен на най-новите достижения в областта на наноматериалите и нанотехнологиите използвани в различни сфери на сигурността. Директори на форума ще бъдат проф. Пламен Петков от Химикотехнологичен и металургичен..

публикувано на 12.09.24 в 15:03
Христо Бардуков

Кметът на Зидарово: Вместо да е отговорна към възрастните, държавата ги праща в "девета глуха"

Запазване на програмата „Грижа за дома“ поиска кметът на созополското село Зидарово Христо Бардуков в писмо да Министерството на труда и социалната политика. По нея асистенти се грижат за хора с увреждания и за възрастните, като им пазаруват, плащат сметките, проверяват здравословното им състояние, купуват лекарства и др. Ведомството обаче планира..

публикувано на 12.09.24 в 15:30

Царево временно ще депонира отпадъците си в Братово

Временно ще депонираме отпадъци в депото в Братово, каза кметът на Царево Марин Киров. Това изисква огромен ресурс, тъй като ще возим на много по-голямо разстояние, уточни той. Припомняме, че от няколко дни гори депото край Равадиново, което се използва от три общини – Созопол, Приморско и Царево. Проблемът е, че то на практика е запълнено,..

публикувано на 12.09.24 в 14:05

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в храм "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас на 14 септември

  Сливенският митрополит Арсений ще отслужи празнична Света литургия на Кръстовден (14 септември) в катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас.  Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в най-големия бургаски храм на големия християнски празник.  Миряните ще могат да се поклонят пред светинята от 09.00 часа. На 14 септември Църквата..

публикувано на 12.09.24 в 12:11

Извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет за зачестилите задушливи миризми в Бургас

Зачестилите остри задушливи миризми, които притесняват бургазлии, са темата на извънредното заседание на Постоянната комисия по опазване на околната среда земеделие и храни на 12 септември от 11 часа в зала 1 на Община Бургас. Заседанието е с една единствена точка –анализ на причините и факторите, довели до усещането за неприятните миризми в..

обновено на 12.09.24 в 08:23