Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Множество демонстрации са планирани в източногерманския град Кемниц и днес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Множество демонстрации са планирани в източногерманския град Кемниц и днес. Полицията от цяла Саксония е в града и в повишена готовност. От съображения за сигурност бе отменен и футболният мач между Дрезден и Хамбургер Ес Фау.

Протестите продължават вече цяла седмица. Те започнаха миналата неделя, след като иракчанин с неизяснен статут уби с нож местен гражданин. По-късно стана ясно, че иракчанинът Юсиф А. е трябвало да бъде върнат в България, тъй като в нея е подал първо молба за убежище.

Юсиф А. е пристигнал в Германия през октомври 2015 година. Германските власти насрочили екстрадирането му към България на 13 май 2016 г., но той обжалвал и заповедта била отложена. Междувременно изтекли 6-те месеца, в които тя е в сила, и той останал в страната. През 2016 г. Германия е трябвало да ни върне общо 4 899 души, но българските власти са потвърдили отговорността си за 2 643 от тях. В крайна сметка върнати са само 95.

Протестите в Кемниц са срещу бежанската политика в Германия и чужденците в страната. В самия град обаче чужденците са едва 7% от населението, а бежанците – 2%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44