Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социален работник от Бон е бил задържан във Варна по искане на Турция

Социален работник от Бон е бил задържан във Варна по искане на Турция. Това съобщиха германските медии тази сутрин. 44-годишният Мехмет Ю. е задържан при кацането на летище Варна и е отведен в предварителен арест.

Мехмет Ю. е пристигнал в България за почивка със семейството си в неделя и е задържан още на летището. Според заповедта за арест, издадена от Турция, той е издирван от 9 години за подкрепа на кюрдски терористи. Съпругата на арестувания обаче обяви, че никога не са чували за издадена заповед за ареста му, а при многократни пътувания из страни от ЕС никога не е имало проблем с влизането и излизането от тях.
Българската полиция обаче е показала червен бюлетин на интерпол, с който се издирва Мехмет Ю. Турция иска той да й бъде предоставен и е твърде вероятно България да изпълни желанието й, писа „Зюддойче цайтунг“.

Мехмет Ю. е германски гражданин от 2009 година. Турция обаче не го е освободила от турското му гражданство, така че той има и двата паспорта. Посолството на Германия е в контакт със задържания и се грижи за него. Пред немските медии съпругата на арестувания – Гюлчан Ю. е разказала, че в студентските си години съпругът й е бил политически активен в Турция, но никога не е подкрепял и не е имал връзка с терористични организации. Въпреки това през 1999 година турските власти го осъждат в негово отсъствие на 12 и половина години затвор. През 2001 бяга в Германия и получава убежище. През 2009 взима и немски паспорт. Задържаният е работил за благотворителната организация „Каритас“ в Бон и се е грижел за малолетни бежанци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44