Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас и Созопол се включват в петък в Европейската нощ на учените

Европейска нощ на учените се провежда за 13-та поредна година. Над 340 града от 30 европейски страни ще се включат в инициативата този петък, в това число и Бургас. 
Посетителите могат да се срещнат със специалисти, които работят върху проекти, свързани с превенцията на глобалното затопляне, глада и сушата; изобретяват устройства за хора с увреждания и улесняване на човешкия живот в космоса.
В петък  - 28 септември, от 13:30 - 14:00 часа престои Лаборатория REFRESH в клуб „Млад учен“ при ОУ „Иван Вазов“ Бургас. 

Атрактивни експерименти по биология и физика, представени от учениците от клуба с ръководител Недялка Недялкова. 

От 16:00 до 17:00 започва  Магия REFRESH и Щура лаборатория, която очаква любознателните в Археологическия музей в Бургас
В компанията на щурия професор, най-малките ще се потопят в невероятния свят на химията и физиката, където винаги има място за грандиозни открития. 
В същото време от 16:00, но до 19:00 часа ще бъде открит щанд с пъзели и задачи на „Център по забавна математика“
Предизвикателства с приказни герои и вълшебства. Магьосници ще са децата, а математиката – магическата им пръчка. Малчуганите ще изследват начините, по които се съчетават цветовете в природния свят и ще научат как природата е развихрила въображението си, създавайки многообразие от видове. За финал ще се запознаят с някои зрителни измами в природата и ще се научат да правят оптични илюзии. 
Ето и останалите сълития в програмата в Бургас:
 - 16:00 - 19:00
Наука в града REFRESH
Щанд „Полярни приключения“
На щанда на младите полярни изследователи от АПЕКС България, които са участници в ежегодните експедиции до Ледения континент, ви очакват много полярни приключения – уникалните записани звуци на Антарктида, вкаменелости на растения, намерени на о. Ливингстън, забавни тестове и игри, както и ще можете да опитате лиофилизирана храна – храната за антарктици и космонавти. 

- 17:00 - 18:00
Магия REFRESH
Антарктида – студеният юг
Как изглежда уникалната флора и фауна на Ледения континент? Как българите пътуват, живеят и правят наука на най-студеното място на Земята? Фотографът Иглика Трифонова, участник в четири български експедиции до Антарктида, член на Българския антарктически институт и председател на Асоциацията на младите полярни изследователи, ще разкаже за магията на Антарктида. Събитието е подходящо за обща публика. 

- 18:00 - 19:00
REFRESH кафене
Математически фолклор
Експериментаторите от „Център по забавна математика“ ще представят задачи от математическия фолклор, техните старовремски и актуални решения, ще направят съпоставка на задачите от България с тези от международния фолклор и ще разкрият връзката между математическия фолклор и бита на хората. 

Европейска нощ на учените ще се проведе за 13-та поредна година
С вечер посветена 26 века история на Созопол, община Созопол се включва в Европейската нощ на учените. Събитието ще се проведе на 28 септември от 17.00 ч. в Археологическия музей на Созопол.
В рамките на Европейската нощ на учените, директорът на Археологическия музей доц. Димитър Недев ще изнесе лекция „Археологически находки на територията и акваторията на град Созопол.” Вечерта ще продължи с прожекция на специално заснетия филм за културното наследство на град Созопол „Под пясъците на Созопол”.
По повод на Европейска нощ на учените предстои излъчване в три последователни дни – 27, 28, 29 септември 2018 година на трите специално заснети филма посветени на учени и културното наследство на град Созопол по ТВ1.
„Космическа музика” – филмът е посветен на проф. д-р Симо Лазаров, инженер и композитор, основател на образованието по електронна музика в НБУ и България.
„Египет-люлка на европейската цивилизация” – филмът е посветен на големият български египтолог проф. д-р Сергей Игнатов – основател на висшето образование по египтология в България, Ректор на Европейския университет за хуманитарни науки, Вилнюс, Латвия.
„Под пясъците на Созопол” – във филма проф. д. ист. н. Калин Порожанов и доц. Димитър Недев разказват за 26 – вековната история на Созопол, най-старият град по Западното крайбрежие на Черно море.

Повече информация за програмата на Европейската нощ на музеите по градове можете да намерите на сайта nauka.bg.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Мутафчиева -Мери: Елате на концерта ни по повод Първия учебен ден, ще бъде празник!

Мери Бойс Бенд канят на концерт за началото на новата учебна година в Бургас. Инициативата е съвместна с Общината и е под надслов "Отива си лятото, идва есента" и предстои на 16 септември, на открита сцена „Охлюва“.   Първият учебен ден е празник и той ще стане още по – хубав, когато го отбележим заедно, в това е убедена Мария..

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Проф. Искра Баева представя „Личностите, които определиха нашата съдба“ в Бургас

Новата книга на историка проф. Искра Баева „Личностите, които определиха нашата съдба“ ще бъде предст6авена в Бургас днес от 18.00 часа в зала „Петя Дубарова” на КЦ „Морско казино”. В книгата са събрани 6 по-кратки и по-пространни биографии на политици и други дейци от епохата на социализма: Георги Димитров, Тодор Живков, Антон Югов, Станко..

публикувано на 13.09.24 в 12:18

Изложба на Центъра за подводна археология беше открита в Созопол

Изложбата „50 години от началото на системни подводни археологически проучвания. Тракия Понтика в енциклопедия Древна Тракия и траките“ бе открита пред Летния театър „Аполония“. Тя показва постиженията на подводните археолози и най-значимите находки от региона. Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подари  плакет на проф. д-р д.н. Калин Порожанов –..

публикувано на 13.09.24 в 11:52

Опера на площада с Culturama Fest Water Live в Поморие

Джаз на площада, класика в зала и опера край морето – това ви очаква в Culturama Fest Water Live в Поморие днес и утре. Фестивалът гостува в морския град с избрани елементи от своята програма. Темата, на която е посветен фестивалът тази година, е водата. Програмата ще бъде открита тази вечер от 19 часа на площада пред читалище „Просвета..

публикувано на 13.09.24 в 08:57

Трети аполонийски храм откри екипът на доц. Кръстина Панайотова на остров „Св. Кирик и Юлита“ (ВИДЕО)

Трети храм от времето на първите заселници на Аполония откри екипът на доц. Кръстина Панайотова на разкопки на остров „Св. Кирик и Юлита“ в Созопол.  Първият храм, чиито останки бяха намерени там, е на бог Аполон. Има исторически извори, които доказват, че там е била и 13-метровата статуя на Аполон Лечител – покровител на града. На мястото са..

публикувано на 12.09.24 в 16:43

Зорница-София снима на Ченгене скеле новия си филм (ВИДЕО)

До 20 септември рибарското селище Ченгене скеле край Бургас е снимачна площадка за новия български филм "Три килограма щастие". Режисьорът Зорница-София дойде за срещата с медиите по вода, а екипът гръмна шампанско за успех на продукцията. В лентата участват  Стефка Янорова, Владимир Зомбори, Дария Симеонова и Герасим Георгиев-Геро...

обновено на 12.09.24 в 16:43

Спектакълът "Жив" с поезия на Христо Фотев отново ще бъде представен в Бургас

Ники Илиев, Любомира Башева и талантливи млади актьори ще участват в поетично-музикалният спектакъл „Жив”  с поезията на Христо Фотев, съобщават от Община Бургас.  Той ще се състои на 12 септември, от 19:00 часа, в Културен дом НХК. Зрителите ще имат възможността да се насладят на красива поезия, чувствена музика, емоционални танци и на един почти..

обновено на 12.09.24 в 15:47