Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат цената на млечната кухня в Бургас и на билета за кораба „Анастасия“

С близо 700 000 лв. се увеличава план – сметката за чистотата

Снимка: архив

С 25% ще скочи цената за ползване на детската млечна кухня в Бургас, предвижда докладна записка от кмета Димитър Николов, която ще бъде гледана на следващата редовна сесия.

Към момента, приходите от продажба са по-ниски от спечелените пари от продадената продукция, с близо 30 000 лв. Купонът, на цена от 2 лв., не покрива себестойността на храната, затова предложението на администрацията е то да се увеличи на 2.50 лв. Общината посочват че цената ще е под тази в частните кухни, където средната е 3.50 лв.

Над 50 000 лв. загуби са натрупани за една година от кораба „Анастасия“, сочат документите.

Предвид постепенното увеличаване на разходите по поддръжка на комплекса и пристана на Острова, изтеклият период по гаранция на кораб „Анастасия“, както и увеличаване размера на минималната работна заплата и разходите за осигуровки, ОП „Туризъм“ счита, че е необходимо завишаване на цените на транспортната услуга.

Билетчето ще се увеличи от 12 на 14 лв. с „силния сезон“, е описано в предложението, а от 10 – на 12 – в „слабия“. Запазват се цените за пенсионери и ученици.

Относно културния живот – вдигат се и се въвеждат диференцирани цени относно експозициите в зала „Александър Георгиев Коджакафалията“. Към момента, те са по 2 лв. за възрастен и 1 – за дете. С промените ще има възможност входът за някоя експозиция да е от 2 до 7 лв. за големи и от 1 до 4 – за деца. Въвежда се и услуга „наем на пътуваща изложба“ – която ще е 2 000 лв. Две такива бяха реализирани през последната година, напомнят от Община Бургас - „Подводен свят“ и „Тайните на Черно море“. С подобни мерки, ще се повишат и приходите на „Морското казино“, смята вносителят.

Минимално повишение ще има за наемането на летния театър, сумата за това не е променяна от 2015 г., посочват от администрацията и тя е 1 500 лв. Самият той бе обновен и предложението за завишаване е с 10%. С докладната се предлага да отпаднат фиксираните цени за фестивалите „Бургас и морето“, „Джаз в Бургас“ и „Пясъчните фигури“, а те да бъдат „в зависимост от моментното състояние на пазара, търсенето на билети за конкретното събитие, предлаганата програма и концепция в конкретната година

За сравнение, посочват от Община Бургас, Летният театър в Пловдив разполага с 1800 седящи места, не разполага с подвижен покрив и се отдава под наем за сумата от 1800 лв. без ДДС. Във Варна цената е 3 000 лв.

Летният театър във Варна е с 2341 седящи места, също не разполага с подвижен покрив и се отдава под наем за сумата от 3000 лв. без ДДС.

Промяна ще има и в таксите, на част от услугите, които предлагат професионалните гимназии за обучения за квалификационни курсове. Редакция има и на цените за преместване на растителност, за отсичане на дървета и лозя и др.

Няма да има повишение на такса – смет, но план – сметката за чистотата се завишава с около 700 000 лв. Намаляват се сумите за събиране и транспортиране на отпадъци, но се увеличават средствата за поддържане на чистотата на обществените места. С около 800 000 лв. повече ще струва метенето, миенето на улици, тротоари, площади и др. Завишаване има и при поддържането на чистотата на паркове и градини – от 850 000 на 1 млн. лв. Парите за зимното поддържане остават непроменени – 650 000 за град Бургас и 330 000 – за общинската пътна мрежа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предвижда се изграждане на кръгово движение между ул. „Радой Ралин“ и бул. „Хаджи Димитър“ в Сливен

Предложение на проект за изграждане на ново кръгово движение с пластмасови елементи беше прието от общинската Комисия по безопасност на движението. То ще бъде изградено на кръстовището между улица „Радой Ралин“ и булевард „Хаджи Димитър“, до сградата на държавния архив.  Движение с подобна сигнализация е първото в Сливен и има за цел да улесни..

публикувано на 12.09.24 в 15:38

След двучасова дискусия: институциите не знаят от къде са неприятните миризми в Бургас

След двучасово извънредно заседание на Комисията по околна среда към Общинския съвет не стана ясно от къде идват неприятните миризми, сигнали за които постъпват от началото на лятото в Бургас.  Извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет за зачестилите задушливи миризми в Бургас  На срещата се отзоваха представители на..

публикувано на 12.09.24 в 15:22

Созопол отново ще бъде домакин на НАТО научен форум

От 14 до 22 септември 2024 г. в Созопол, с финансовата помощ от НАТО по програмата „Наука за мир и сигурност“, ще се проведе научен форум посветен на най-новите достижения в областта на наноматериалите и нанотехнологиите използвани в различни сфери на сигурността. Директори на форума ще бъдат проф. Пламен Петков от Химикотехнологичен и металургичен..

публикувано на 12.09.24 в 15:03
Христо Бардуков

Кметът на Зидарово: Вместо да е отговорна към възрастните, държавата ги праща в "девета глуха"

Запазване на програмата „Грижа за дома“ поиска кметът на созополското село Зидарово Христо Бардуков в писмо да Министерството на труда и социалната политика. По нея асистенти се грижат за хора с увреждания и за възрастните, като им пазаруват, плащат сметките, проверяват здравословното им състояние, купуват лекарства и др. Ведомството обаче планира..

публикувано на 12.09.24 в 15:30

Царево временно ще депонира отпадъците си в Братово

Временно ще депонираме отпадъци в депото в Братово, каза кметът на Царево Марин Киров. Това изисква огромен ресурс, тъй като ще возим на много по-голямо разстояние, уточни той. Припомняме, че от няколко дни гори депото край Равадиново, което се използва от три общини – Созопол, Приморско и Царево. Проблемът е, че то на практика е запълнено,..

публикувано на 12.09.24 в 14:05

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в храм "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас на 14 септември

  Сливенският митрополит Арсений ще отслужи празнична Света литургия на Кръстовден (14 септември) в катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий“ в Бургас.  Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в най-големия бургаски храм на големия християнски празник.  Миряните ще могат да се поклонят пред светинята от 09.00 часа. На 14 септември Църквата..

публикувано на 12.09.24 в 12:11

Извънредно заседание на екокомисията към Общинския съвет за зачестилите задушливи миризми в Бургас

Зачестилите остри задушливи миризми, които притесняват бургазлии, са темата на извънредното заседание на Постоянната комисия по опазване на околната среда земеделие и храни на 12 септември от 11 часа в зала 1 на Община Бургас. Заседанието е с една единствена точка –анализ на причините и факторите, довели до усещането за неприятните миризми в..

обновено на 12.09.24 в 08:23