Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредни мерки за сигурност в Гърция заради демонстрации в памет на младеж, убит преди 10 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция започват протестните демонстрации на ученици и студенти в памет на Алексис Григоропулос - 15-годишен младеж, убит от полицай преди 10 години. Участието на анархисти създава риск от сблъсъци с полицията.

Полицаят, застрелял 15-годишния тинейджър, е в затвора с доживотна присъда, но гръцката младеж превърна Григоропулос в символ за неподчинение и протести срещу полицията. Политически сили няма да участват в днешните демонстрации, но призоваха за мирно протичане на протестите.

Извънредни мерки за сигурност въведе гръцката полиция на местата, където ще се проведат демонстрациите .

Центърът на протестите е в Атина, като демонстрации се подготвят от ученици и студенти в цялата страна.

В Атина и Солун са блокирани централните улици, а части на полицията охраняват всички университети.

Над 5 000 полицаи участват в охраната само в гръцката столица. Включени са и частите за борба с безредиците. Демонстрациите ще продължат през целия ден. Тази вечер и анархисти ще участват в протестите на мястото на убийството на Григоропулос в квартал "Екзархия".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44