Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват зелени класни стаи в две детски градини в Бургас

Снимка: Община Бургас

Две зелени класни стаи ще бъдат открити днес от 11 часа в детските градини „Здравец“  и  „Ханс Кристиян Андерсън“ . Инициативата е част от програмата за отбелязване на Дните на Европа на Областния информационен център, съобщи неговият управител Евелин Кузманов:

„Зелените класни стаи представляват изработени от екологични материали чинове, места за учене в една подходяща атмосфера и обстановка на открито. Това най-вече ще бъде полезно за децата и родителите.“

Следобед програмата продължава с гражданския форум „Алтернативни методи на обучение-добри практики“. Той ще се проведе от 14 часа в културния център „Морско Казино“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Ненов, зам.-кмет по образованието в Община Бургас

Михаил Ненов, зам.-кмет: Над 2000 ще са първокласници в община Бургас, училищата са готови за новата учебна година

Първокласниците в Община Бургас за тази учебна година са 2050. Това сочат данните от електронната система за прием в първи клас. Разкритите нови учебни паралелки са четири – в ОУ „Найден Геров“, ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, ОУ „Елин Пелин“ и СУ „Йордан Йовков“. Близо  24 800 са учениците, които първият училищен звънец ще..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Без телефони в час

Трябва да се промени формата на Националното външно оценяване, но не и да отпадне, смята областният координатор на Синдиката на българските учители Константин Янков. Според него трябва да се наблегне на уменията, които получават учениците в училище. Заплащането вече не е вече толкова атрактивно и млади учители бързо се отказват от професията. Той..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Предвижда се увеличение на учителски запалти с 14-14.5%

Предвижда се увеличение на учителските заплати с 14-14.5%., това увери служебният министър на образованието Галин Цоков. По думите му трябва да продължи тенденцията заплатите на учителите да са 125 процента от средната работна заплата. По първоначални изследвания и анализи за това ще са нужни между 480 и 550 милиона лева.  Планират се..

публикувано на 12.09.24 в 08:13
Проф. Мария Нейкова

Бургаските общини подновяват маркировката на пешеходните пътеки преди първия учебен ден

Всички 13 общини в област Бургас са предприели необходимите мерки за осигуряване на пътната безопасност преди първия учебен ден, стана ясно днес по време на заседание на  Областната комисията по безопасност на движението, водено от областния управител проф. Мария Нейкова. Това включва подновяване на маркировката на пешеходните пътеки, п оддържане в..

публикувано на 10.09.24 в 16:53
Проф. д-р Христо Бозов, ректор на Университет

Университет "Проф. д-р Асен Златаров" обяви допълнителен прием по медицина

Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ обяви допълнителен прием на студенти в специалността „Медицина“.  Там има свободни места и за обучение по държавна поръчка, и в платеното обучение и след последното класиране.  От кандидатите се изисква да са получили оценки поне 3,00 от приемните изпити по биология и по химия в бургаското..

публикувано на 10.09.24 в 13:25
Идейният проект за бюст-паметника на Георги Бенковски, за чието поставяне ще гласува Общинският съвет на Бургас.

Поставят паметник на Бенковски в двора на Основно училище "Георги Бенковски"

Поставянето на бюст-паметник на българския революционер Георги Бенковски в двора на Основно училище „Георги Бенковски“ в ж. к. „Зорница“ в Бургас поиска директорът му Петко Георгиев. Писмото с предложението му е внесъл кметът на града Димитър Николов в Общинския съвет. В мотивите си директорът посочва, че „Георги Бенковски е важна историческа..

публикувано на 10.09.24 в 14:15

Габриела Руменова: Има нелоялни търговски практики в кампанията за намаление на ученически пособия

Първият учебен ден наближава, а колкото по-малко време има за подготовката на ученика, толкова шансът да станем жертва на нелоялни търговци е по-голям. За какво да внимаваме при купуването на раница, дрехи и ученически пособия в седмицата преди голямото начало на учебната година? Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“..

публикувано на 10.09.24 в 11:55