Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спрямо предишния евровот: ГЕРБ губи гласове в Бургас, БСП - печели

Снимка: БГНЕС

Една от спорните теми на изминалия вот беше ниската избирателна активност. Тя далеч не е изненада за европейските избори, които у нас все още не са толкова популярни. Което е вина и на самите политици, които не успяват, може би, да обяснят на разбираем език какво вършат, като отидат в Брюксел. Може би. 18 044 души по-малко са гласували в област Бургас на този вот, спрямо предишния – през 2014 г. Разликата в броя на имащите право на глас е около 10 000. Което е показателно за демографската криза в региона. Тоест – с бакалските ни сметки, приблизително 8 000 по-малко гласоподаватели са упражнили правото си на (донякъде) първите задължителни избори.

Каква е ситуацията по партии? С близо 5% е спаднала подкрепата за ГЕРБ, спрямо предходните избори. В гласове, това е около 10 000. Приблизително с толкова се е увеличило доверието към БСП. Новите им гласове са около 4 000. Спад с около процент има при ДПС. ВМРО, които се явиха преди 5 години в широка коалиция, имат намаление, но тук то не може да се отчете като реално такова. По подобен начин стоят нещата и с десните формации. Грандиозен спад има при НФСБ – партията на Валери Симеонов губи около 6 000 гласа, което е близо 5%. „Атака“ са със слаби резултати и на двата вота, но продължават с тенденция със знак минус.

Към преференциите. Най-много хора в областта са гласували за Ивелина Василева от ГЕРБ (6872), след това за Елена Йончева от БСП и Ангел Джамбазки от ВМРО. 1418 души са пуснали своя вот за независимия бургаски учител Христо Симеонов. Любопитното е, че бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, осъдена на първа инстанция за корупция и нямаща нищо общо с региона, събира над процент – 1165 души са гласували за нея.

Към общините. В повечето от тях няма изненади – ГЕРБ печели изборите. В Несебър повече гласоподаватели са предпочели БСП, което не е знаково, предвид сложната поличитеска ситуация там, но може да е червена лампа за ГЕРБ, които се готвят да атакуват по-сериозно кметския пост там. Червените набират инерция, след като на предните местни избори успяха да вкарат двама съветници, макар и в коалиция. Созопол, може би, е най-голямата изненада. След обвиненията към Панайот Рейзи, напускането му на поста общински лидер на партията и временното му сваляне от длъжност, БСП вече набират сила и поглеждат към неговия стол. Според местни жители, обаче, самият Рейзи, който въпреки всичко, е силният човек в общината, не е мобилизирал своите доскорошни съпартийци и са гласували вяло. Победата в Малко Търново едва ли може да топли много червените, тъй като местният вот там е силно мажоритарен – за кмета Илиян Янчев. Интересна е ситуацията в Карнобат, където отново БСП печелят. Една традиционно червена община, но тя се управлява в последните години, от местни коалиции, които не участваха в настоящия вот. Няма особена изненада и в Айтос, където ДПС имат повече гласоподаватели, но партията спечели и местния вот – за общински съветници, на местните избори.

Така че, евровотът може да даде някакви нагласи и тенденции, а за големите партии е редно да си извадят своите анализи за предстоящия местен вот. А за следващите евроизбори, да могат да обяснят на хората какво е ЕС и каква почва има той у нас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИК Бургас регистрира първите четири партии за участие в изборите

Районната избирателна комисия в Бургас регистрира първите четири партии за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Под №1 в регистъра е вписана партия „България на труда и разума" , която е подала документи в 13,57 часа на 16 септември. Листата й за народни представители е от четирима кандидати, водач е Александър Пръвчев...

публикувано на 19.09.24 в 09:00
Росица Матева

Финално: 24 партии и 9 коалиции на изборите

Финално регистрирани са 24 партии и 9 коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това съобщи на брифинг говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева. Матева отбеляза, че подготовката за изборите тече нормално.  За сравнение - на предишните избори на 9 юни бяха регистрирани 20 партии и 11..

публикувано на 17.09.24 в 15:16

Без изненади в листите в Бургаско, но дали избирателят ще изненада с вота си?

Без изненади в листите за депутати тръгват към извънредните парламентарни избори водещите партии в Бургас. Водачите се очаква да останат същите като на последните извънредни избори през юни. 14 са депутатите, които ще изпрати в 51-ото Народно събрание Втори многомандатен избирателен район. А какви са нагласите на хората и как коментират те..

публикувано на 17.09.24 в 14:16

Ще има ли изборна интрига в Сливенско?

България отново е пред избор. Всъщност пак избори, и пак парламентарни. Те от години са някак си съпътстващи всички останали – местни, президентски и европейски. Едните отминават, но парламентарните остават – поне два пъти в годината, зависи от лидерското настроение на партиите. Избирателите така свикнаха с тях, че вече партиите и техните..

публикувано на 17.09.24 в 10:59
Урна за бюлетини при гласуване за парламентарни избори.

РИК Бургас разпредели местата в секционните комисии между партиите и коалициите

Районната избирателна комисия в Бургас разпредели между партиите и коалициите броя на местата в ръководствата на секционните избирателни комисии (СИК) и за техни членове за изборите на 27 октомври по време на заседанието си на 15 септември. Решения има за всички 13 общини в областта. В Бургас най-голямата политическа сила от предходните избори -..

публикувано на 16.09.24 в 15:40

ПП изпрати писмо до ГЕРБ за приемане на 3 антикорупционни закона

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати писмо до партия ГЕРБ, в което посочва какво ще загуби България, ако настоящето Народно събрание не приеме трите антикорупционни закона. Става въпрос за закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Другият закон е за несъстоятелност на физически..

публикувано на 15.09.24 в 15:08
Виктория Василева застана начело на формацията

ЦИК заличи регистрацията на "Има смисъл" за вота на 27 октомври

Централната избирателна комисия реши да заличи регистрацията на коалиция "Има смисъл" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври тази година. Коалицията се представлява от депутата Виктория Василева, която напусна парламентарната група на "Величие". В решението на ЦИК се посочва, че проверка в ГРАО на списъка с избиратели, подкрепящи..

публикувано на 14.09.24 в 13:59